NFT-woordenboek: de belangrijkste termen en definities die je moet kennen!


Het begrijpen van non-fungible tokens (NFT’s) is niet gemakkelijk. De technologieën en systemen die NFT’s ondersteunen zijn verontrustend complex en elk onderdeel van de infrastructuur komt met een hoop jargon. En de problemen eindigen daar niet. Er zijn afkortingen overal en project-roadmaps die lezen als calculus studieboeken. Het is gemakkelijk om ontmoedigd te raken.

Maar maak je geen zorgen. We weten dat het aan boord gaan van de NFT-wereld ontmoedigend kan zijn. Daarom hebben we het NFT-woordenboek samengesteld.

Dit is een levend document dat alle termen bevat die je moet kennen om van NFT-verwarring naar NFT-enthousiasme te gaan. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we het woordenboek georganiseerd zodat het in volgorde kan worden gelezen (van begin tot eind) en je vertrekt met een zeer uitgebreid begrip van het NFT-ecosysteem. We hebben deze methode gebruikt omdat de wereld al genoeg encyclopedische woordenboeken heeft die enorm zijn en onmogelijk zijn om te navigeren. We wilden een betere, meer gebruikersvriendelijke bron creëren.

Houd er rekening mee dat dit artikel voor jou is.

Zoek je een term die niet in dit artikel staat? Kijk dan eens in onze begrippenlijst.

Blockchains

Blockchains zijn gedistribueerde databases die worden gebruikt om gegevens en informatie op een veilige manier op te slaan en toegankelijk te maken voor het publiek. In plaats van te vertrouwen op één centrale server, slaan blockchain-aangedreven cryptonetwerken gegevens op over gedistribueerde apparaten (nodes) over de hele wereld. Deze gedistribueerde apparaten kunnen uiteindelijk van alles zijn, zoals computers, laptops of zelfs grotere servers. Ze dienen als het raamwerk van de blockchain en communiceren met elkaar om de opslag, verspreiding en het behoud van gegevens mogelijk te maken zonder dat er een vertrouwde derde partij nodig is. Dankzij nodes biedt de blockchain een onveranderlijk record – het is een gedecentraliseerd voertuig voor eigendomsbewijs dat anders is dan alles wat we eerder hebben gezien.

Ethereum

Ethereum is de primaire blockchain die wordt gebruikt in het Web3-ecosysteem vanwege zijn omvang en beveiliging. Het is ook de meest populaire blockchain voor NFT’s om dezelfde reden. Ether is de native cryptocurrency van de Ethereum blockchain. Het wordt gebruikt om alle transacties te faciliteren die plaatsvinden op de blockchain, waaronder peer-to-peer betalingen, NFT-handel, crypto-gaming en meer.

Tezos

De Tezos blockchain steeg in populariteit in het begin van 2021. Hoewel het niet zo wijdverspreid wordt gebruikt als de Ethereum blockchain, ondersteunt het ook NFT’s en wordt het verkozen door leden van de gemeenschap die hun energieverbruik willen verminderen. Het Liquid Proof-of-Stake (LPoS) mechanisme verbruikt ongeveer twee miljoen keer minder energie dan Ethereum. Zijn digitale token heet een “tez” of een “tezzie”. Als je meer wilt weten over de energie die nodig is om NFT-transacties uit te voeren, bekijk dan het uitlegartikel over NFT’s en energieverbruik van nft now.

Solana

Solana is een andere populaire blockchain die NFT’s ondersteunt. De unieke combinatie van proof-of-history (PoH) en proof-of-stake (PoS) consensusmechanismen zorgt voor aanzienlijk verminderde validatietijden. Als gevolg hiervan is het gebruik van de Solana blockchain veel goedkoper. De cryptocurrency van de Solana blockchain heet SOL.

NFT

Een NFT is een digitale token van informatie (data) die opgeslagen wordt op een blockchain. Elke NFT heeft een eigen identificatiecode en metadata. Hierdoor zijn NFTs uniek en niet onderling uitwisselbaar, oftewel “niet-fungibel”. De data die een NFT bevat, kan gekoppeld zijn aan digitale bestanden zoals foto’s, gedichten, liedjes, albums, video’s, avatars en meer. NFTs worden daarom meestal gebruikt voor het kopen en verkopen van digitale items (met name kunst). Maar ze kunnen ook gebruikt worden om de eigenaar van de NFT toegang te geven tot exclusieve merchandise en airdrops, tickets voor live of digitale evenementen en meer.

NFT Marketplace

Een NFT-marktplaats is een gedecentraliseerd platform waar mensen NFT’s kunnen kopen, verkopen en verhandelen. De meeste NFT-marktplaatsen zijn gebouwd op de Ethereum- of Solana-blockchains, waarbij OpenSea en Magic Eden de meest populaire marktplaatsen zijn voor elke keten respectievelijk. OBJKT is de grootste en meest populaire marktplaats op Tezos.

NFT Roadmap

Een NFT-project roadmap is een beetje als een investeringspresentatie. Het is een document dat de doelen, mijlpalen en strategieën van een NFT-project in kaart brengt om de waarde en bruikbaarheid van het project te communiceren. Ze helpen de NFT-makers en NFT-eigenaren om verwachtingen op elkaar af te stemmen. Naarmate een NFT-project vordert, wordt de roadmap bijgewerkt met nieuwe functies en releases. Opmerkelijk is dat NFT-roadmaps juridisch niet bindend zijn. Dus terwijl makers veel beloften kunnen doen in hun NFT-roadmaps, hebben ze geen wettelijke verplichting om ze na te komen.

Gas fee

Een gas fee is de betaling die individuen doen om een transactie op een blockchain te voltooien. Deze kosten worden gebruikt om blockchain miners te compenseren voor de rekenkracht die ze moeten gebruiken om blockchain-transacties te verifiëren, en ze worden doorgaans betaald in de inheemse cryptocurrency van de blockchain. De prijs fluctueert op basis van netwerkcongestie. Hierdoor geldt: hoe meer mensen het netwerk gebruiken, hoe hoger de gas fee.

Gas war

Een gaswar ontstaat wanneer gebruikers met elkaar strijden om te bepalen welke transactie prioriteit krijgt in het volgende blok van de blockchain. Gaswars zijn vaak voorkomend tijdens populaire NFT-drops, omdat veel mensen strijden om een beperkt aantal NFT’s. Tijdens zeer verwachte drops hebben alleen de vroegste kopers de kans om een NFT te laten slaan. Als gevolg daarvan stijgt de vraag om munttransacties op te nemen in het volgende blok. Hoe meer gas je betaalt, hoe sneller je transactie wordt geverifieerd, dus stijgen de gasprijzen aanzienlijk.

Mint

In eenvoudige termen is minting het proces van het toevoegen, valideren en registreren van een NFT op de blockchain. Eenmaal gemint, is de NFT beschikbaar voor publieke consumptie en kan worden bekeken, gekocht en verhandeld op de open marktplaats. Dat gezegd hebbende, hoeven NFTs niet openbaar te worden gemaakt en kunnen ze privé worden gehouden.

1/1

Een one-of-one kunstwerk of NFT is volledig exclusief en zal nooit meer worden gemaakt. Dit is een beetje zoals schilderijen in het echte leven, waarbij slechts één exemplaar bestaat. Vanwege hun zeldzaamheid hebben 1/1s meestal een veel hogere prijskaartje dan NFT-edities.

Limited edition

Een limited edition is een NFT-collectie waarbij er een beperkt aantal NFTs beschikbaar is om te minten. Veel collecties bestaan uit 10.000 edities.

Open edition

Een open edition is een NFT-collectie waarbij een onbeperkt aantal items kan worden gemint. Verwar “open” echter niet met “onbeperkt”. Veel open edities zijn slechts gedurende een bepaalde tijd beschikbaar om te minen voordat ze verdwijnen.

PFP

Een profielfoto (PFP) NFT is een digitaal token of kunstwerk dat is ontworpen om te worden weergegeven als de profielfoto van iemands social media. Veel van ’s werelds populairste NFT-collecties (zoals CryptoPunks en Doodles) zijn PFP’s.

Floor Price

De minimumprijs van een NFT-collectie is de laagst vermelde prijs in de gehele collectie. De waarde van een collectie wordt vaak bepaald door de minimumprijs.

Whitelist

Een whitelist is een groep gebruikers die voor de lancering van een NFT-collectie toegang krijgen om een item te kopen voordat het project publiekelijk beschikbaar is. De whitelist is meestal klein van omvang, met een selecte groep gebruikers die door de NFT-makers zijn uitgekozen als manier om interesse te genereren voordat de publieke verkoop start.

Art Reveal

De onthulling van het kunstwerk is vaak het meest spannende moment bij de lancering van een NFT-collectie waarbij houders en het grote publiek eindelijk het specifieke kunstwerk kunnen zien dat ze hebben gemint. Kleinere onthullingen dienen vaak als teasers vóór het minen, om zo interesse te wekken voor het project.

Airdrop

Een airdrop is het proces van het direct distribueren van NFT’s of coins naar de wallets van gebruikers, vaak gratis. Er zijn verschillende soorten airdrops. Zo kan iemand bijvoorbeeld een airdrop krijgen in ruil voor het delen van een bericht op social media of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Exclusieve airdrops worden verzonden naar houders van een specifieke NFT-collectie of cryptocurrency als dank voor hun loyaliteit. Airdrops zijn een geweldige manier voor blockchain-projecten om nieuwe gebruikers aan te trekken of bestaande gebruikers te belonen voor hun steun.

Hot Wallet

Een hot wallet is een digitale wallet die online wordt bewaard. Het is verbonden met de blockchain, waardoor je tokens kunt opslaan, verzenden en ontvangen. Het kan worden geopend vanaf elk apparaat, overal ter wereld, zolang je een internetverbinding en je privésleutels hebt. Omdat ze verbonden zijn met het internet, zijn ze minder veilig en vatbaar voor hacken. MetaMask is een voorbeeld van een hot wallet.

Cold Wallet

Een cold wallet is een veiliger type cryptocurrency wallet dat offline wordt bewaard. Voorbeelden van cold wallets zijn papieren wallets en hardware wallets. Hardware wallets zijn fysieke apparaten, waarvan veel eruit zien als USB-sticks. Bekende merken zijn Ledger en Trezor. Een papieren wallet is simpelweg een stuk papier waarop je privé- en publieke sleutels zijn afgedrukt. Het is natuurlijk wel makkelijk om een stuk papier te verliezen of te beschadigen. Daarom worden hardware wallets over het algemeen gezien als de meest veilige manier om tokens op te slaan.

Royalty

Een royalty is een vastgesteld bedrag aan opbrengsten dat iemand ontvangt in ruil voor het bezitten, creëren of licenseren van een werk. Veel NFT-makers ontvangen secundaire royalty’s of een vooraf bepaald percentage van de verkoopprijs telkens wanneer hun werk wordt verkocht op een NFT-marktplaats. Als zodanig verdienen NFT-makers niet alleen geld wanneer hun werk voor de eerste keer wordt verkocht. Ze verdienen geld bij elke transactie.

Smart Contracts

Een smart contract is een computerprogramma dat op de blockchain leeft. Het wordt beheerst door rudimentaire “als/wanneer…dan” -verklaringen. Bijvoorbeeld: “als ‘a’ gebeurt, voer dan stap ‘b’ uit”. Zodra deze vooraf bepaalde voorwaarden zijn voldaan, wordt de transactie automatisch uitgevoerd en geregistreerd in de blockchain. Dit verhoogt de transparantie en het vertrouwen, omdat de transactie onveranderlijk is (het kan niet worden betwist of gewijzigd) en er geen tussenpersonen nodig zijn om deze te voltooien. NFT’s worden gemunt en verhandeld met behulp van smart contracts die eigendom toewijzen, toegang geven tot activa binnen de NFT, de overdraagbaarheid van de NFT beheren, enzovoort.

Decentralized Applications

Decentralized Applications (dApps) zijn net als elke andere website of applicatie die je gebruikt, behalve dat deze applicaties zijn gebouwd en worden uitgevoerd op een gedecentraliseerd netwerk, zoals de Ethereum blockchain. dApps worden aangedreven door smart contracts en omdat ze over een gedecentraliseerd netwerk draaien, hebben ze geen gecentraliseerde derde partij of gatekeeper nodig om te werken. Een NFT dApp is een gedecentraliseerde applicatie die NFT-gebruik in zijn software opneemt. De meeste NFT-marktplaatsen, zoals OpenSea, zijn dApps.

DAO

Een DAO (een decentrale autonome organisatie) is een type organisatie dat wordt gerund op de blockchain door middel van smart contracts. De smart contracts leggen de regels vast die de DAO besturen en worden gebruikt om beslissingen uit te voeren. In tegenstelling tot traditionele bedrijven en organisaties, waar beslissingen worden bestuurd door gecentraliseerde primaire aandeelhouders, worden DAO’s beheerd door een gemeenschap van tokenhouders. Alle governance-tokenhouders in een DAO kunnen stemmen en hebben een stem in belangrijke beslissingen. Als een voorstel een vooraf bepaald niveau van consensus bereikt (zoals een bepaald aantal stemmen), wordt het geaccepteerd en uitgevoerd volgens de regels binnen de smart contract. Veel NFT-projecten creëren DAO’s die de NFT-eigenaren in staat stellen te stemmen over de toekomst van het project.

Governance-token

Een governance-token is een token dat fungeert als een democratisch systeem voor collectieve besluitvorming binnen een DAO. Governance-tokens bieden houders stemrechten bij belangrijke beslissingen die de toekomst van het project beïnvloeden, zoals de toewijzing van financiering, belangrijke aanstellingen, creatieve richting en meer.

Utility-token

Een utility-token is een cryptocurrency die toegang geeft tot (en wordt gebruikt om te interageren met) een gedecentraliseerde applicatie of service. Het is belangrijk om op te merken dat dit geen financiële effecten zijn, hoewel ze soms wel zo worden gespeculeerd. De tokens worden in plaats daarvan gebruikt in de interne economie van een specifiek project. Een voorbeeld is de $APE-token die geassocieerd is met het BAYC NFT-project.

P2E

Play-to-earn (P2E) is een type online game waarbij gamers utility-tokens ontvangen voor succesvolle gameprestaties. Deze utility-tokens kunnen worden gebruikt om in-game virtuele goederen te kopen en kunnen zelfs worden omgezet in andere crypto- of fiat-valuta’s.

Metaverse

Het metaverse kan het beste worden gedefinieerd als een combinatie van fysieke en virtuele realiteit – als een soort digitale uitbreiding van de echte wereld. Volgens deze futuristische visie zal de alledaagse realiteit worden getransformeerd en zullen mensen in een totaal meeslepende, interoperabele augmented wereld wonen, spelen, winkelen en werken met anderen over de hele wereld. Veel Web3-protocollen, zoals NFT’s, kunnen in de toekomst worden gebruikt in het metaverse. Zo heeft de Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT-collectie zich gericht op gaming-ervaringen en digitale evenementen die fysieke en virtuele realiteit in het metaverse samenbrengen.

Interoperabiliteit

De meeste digitale platforms en games zijn momenteel afgezonderd, wat betekent dat gebruikers hun gegevens niet van de ene toepassing naar de andere kunnen verplaatsen. Zo kunnen gamers bijvoorbeeld hun Fortnite skins niet dragen tijdens het spelen van Call of Duty. Interoperabiliteit is de mogelijkheid om uw gegevens en virtuele items mee te nemen naar gedecentraliseerde toepassingen en virtuele omgevingen. Dit is een van de kernprincipes van Web3 en wordt gewaardeerd omdat het gebruikers meer controle geeft over hun gegevens en echte eigendom van hun digitale aankopen (wat natuurlijk belangrijk is als het gaat om NFT’s).

Discord

Discord is een platform voor spraak-, tekst- en video-instant messaging. Gebruikers kunnen converseren en bestanden delen in privéberichten of in meer openbare gemeenschappen genaamd “servers”. Elke server kan een aantal chatrooms bevatten. Discord is de belangrijkste communicatiemethode geworden voor veel NFT- en Web3-gemeenschappen. De meeste NFT-projecten hebben een speciale Discord waar makers, NFT-houders en het grote publiek verbinding kunnen maken en updates kunnen delen. Om toegang te krijgen tot deze servers hebben gebruikers een uitnodigingslink nodig.

CC0

Creative Commons Zero (CC0) is de meest vrije vorm van auteursrechtbescherming waarbij makers afstand moeten doen van elke auteursrechtbescherming en het publiek toestemming moeten geven om hun werk te gebruiken, aan te passen of er winst uit te halen.

Staking

Crypto staking is het proces waarbij een proof-of-stake cryptocurrency gedurende een bepaalde periode wordt vergrendeld in een portemonnee of uitwisseling in ruil voor rentebeloningen. Hoe langer de crypto wordt gestaked, hoe groter de beloning.

On-Chain

On-chain verwijst naar een digitale token die op een blockchain leeft. Deze term wordt ook gebruikt om elke transactie of interactie met een token of contract op de blockchain te vertegenwoordigen.