Alles over NFT in deze Ultieme NFT beginnershandleiding

Heb je wel eens gehoord van NFT’s en wil je hier meer over weten? In dit artikel vind je alle antwoorden op jouw vragen.

Dit is een erg lang artikel. Gebruik daarom het menu aan de linkerzijde van het artikel om snel te kunnen navigeren.

Voordat je verder leest, eerst wat spelregels. Ik raad je aan je te houden aan deze regels om ervoor te zorgen dat je geen geld verliest tijdens je NFT avontuur!

Inhoudsopgave

NFT spelregels

NFT risico
 1. Investeer niet met geld dat je niet kunt missen! Je kunt het kwijtraken!
 2. DYOR: Oftewel, Do Your Own Research
 3. Geen FOMO: Laat je niet leiden door de Fear Of Missing Out
 4. SCAMS: Deel NOOIT je security phrase. Connect je wallet nooit met vreemde websites.
 5. NFA: Alles op deze website is NFA, oftwel Not Financial Advice. Dus geen financieel advies!

Wat betekent NFT?

NFT betekent ‘Non Fungible Token’.

Wat is een NFT?

Een NFT, oftwel Non Fungible Token, is een digitaal bezit dat uniek is. Dit bezit wordt vastgelegd op de blockchain.

Hoe werken NFTs?

Waar de meeste bestanden op openbaar gedeelde en bedrijfsservers staan, bestaan NFTs daarentegen enkel op de blockchain. Waarom is dit van belang? Omdat de belangrijkste waarde van NFT’s gebaseerd is op het uitgangspunt van authenticiteit.

Dit collectieve record is gemakkelijk toegankelijk met behulp van andere trackingtechnologieën, maar de sleutel is het gebruik van blockchain-technologie, waardoor het moeilijker wordt om NFT-aankoop- en verkoopinformatie te vervalsen. De volledige NFT-eigendomsrecords staan opgeslagen op de blockchain.

In de meeste gevallen staan NFT op de blockchain van Ethereum.

Wat is de blockchain?

Uitleggen wat de blockchain is zou waarschijnlijk een heel boekwerk worden.

In het kort is de blockchain is een systeem waarmee je het verzenden en ontvangen van bepaalde soorten informatie via internet kunt volgen. Het zijn stukjes code die online worden gegenereerd en die verbonden informatie bevatten.

Het is dit systeem dat cryptocurrency-transacties mogelijk maakt, zoals Bitcoin en Ethereum. Een blockchain zoals Bitcoin of Ethereum is een entiteit die eigendom is van geen enkele partij.

Wat betekent dit?

Elke keer dat er activa op de blockchain wordt verplaatst, wordt dit vastgelegd in een soort officieel document dat door duizenden computers over de hele wereld wordt beheerd en voor iedereen toegankelijk is.

Het betekent dat NFTs net zoals Bitcoin en Ethereum zijn gedecentraliseerd. De metadata van de NFT is vergrendeld kan het niet worden gewijzigd.

Wat zijn NFT tokens?

Bij de meest populaire tokens nemen NFTs de vorm aan van afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden JPEGs genoemd in de NFT space. JPEGs zijn gecomprimeerde afbeeldingen.

NFTs kunnen veel andere dingen zijn, zoals video’s, GIF’s of audio, maar ook andere dingen zoals bijvoorbeeld een minecraft wereld.

De meeste NFTs zijn niet uitwisselbaar. Hierdoor kunnen ze hun waarde opbouwen.

Een fiat munt zoals de Euro is bijvoorbeeld fungibel. Dit betekent dat je ze kunt inwisselen. Ze zullen hierbij telkens dezelfde waarde behouden.

Is elke NFT uniek?

Ja, elke NFT is uniek. NFTs zijn not-fungible, of wel niet-fungeerbaar. Dit betekent dat ze uniek zijn en dat hun waarde kan veranderen. Afhankelijk van het tokentype kan dit echter veranderen.

De metadata van sommige NFTs zijn open en daarom kan het beeld in theorie veranderen. Sommige collecties hebben bijvoorbeeld hun afbeelding gewijzigd, voordat de metadata is vergrendeld.

Hoewel de opvatting is dat NFTs niet veranderen, zijn er al experimenten waarbij niet alle zogenaamde NFTs niet-fungeerbaar zijn.

Is een NFT een cryptocurrency?

NFT’s zijn virtuele activa, geen cryptocurrencies.

Elke NFT is volledig uniek en bestaat als onderdeel van de Ethereum-blockchain.

Zijn NFTs een scam?

NFTs zijn in principe geen oplichterij. Toch komt oplichting zeker voor.

Een stuk papier kan worden gebruikt om een juridisch contract op vast te leggen. Hetzelfde stuk papier kan ook worden gebruikt om een juridisch contract te vervalsen. Het papier is hiervan niet de schuld, de kwaadwillende gebruikers zijn de schuldige hiervan.

Op dezelfde manier is een NFT een middel dat wacht om een doel te krijgen. Het is aan jou om te leren hoe je veilige en onveilige projecten kunt identificeren bij het nemen van investeringsbeslissingen.Deze handleiding helpt je daarbij op weg.

Hoe gebeuren deze scams eigenlijk? En wat kun je doen om ze te vermijden?

Soorten NFT scams

Oplichters doen er alles aan om je te misleiden om je private key of seed-phrase te krijgen. Dit zijn veelvoorkomende tactieken die ze gebruiken:

Valse klantenondersteuning

Bijvoorbeeld “je Metamask-account is gehackt.

Controleer daarnaast voordat je een actie onderneemt met je wallet ook altijd eerst goed de website-URL, het e-mailadres en alle andere belangrijke informatie die je hebt.

Onthoud: geen enkel gerenommeerd platform zal ooit om je privé key of seed-phrase vragen.

Discord scams

Schakel Discord DM’s uit wanneer je lid wordt van nieuwe NFT servers.

Discord is een plek waar veel fraude voorkomt.

Klik daarom niet op onbekende links en links die je worden toegezonden in discord chats.

Ga ook geen transacties aan met een persoon die je niet kent en niet vertrouwd.

Fake NFT of tokens drops

Wat ook voorkomt zijn nep NFT- of token-drops. Gebruik geen onbekende cryptocurrency of NFT in je wallet die mogelijk gestort is.

Bijvoorbeeld: “We geven je een gratis NFT voor je loyaliteit aan de community.”

of

“Je hebt 182K op scamsite.io in je wallet.”

Negeer dit en connect nooit je wallet met zo’n website. Scammers sturen tegenwoordig fictieve munten in naar je wallet. De bedoeling hiervan is je te verleiden speciaal ontworpen kwaadaardige websites te bezoeken.

Wanneer je deze airdropped tokens wilt gebruiken, bijvoorbeeld door ze over te zetten naar een Decentralized Exchange (DEX), krijgen je een foutmelding te zien waarin je word aangemoedigd om een kwaadaardige phishing-website te bezoeken:

De website biedt je dan een gedecentraliseerde applicatie (DApp) -interface aan die zogenaamd bedoeld is om je te verbinden en de handel in de airdrop-tokens goed te keuren.

Wanneer je deze transacties op de phishing-website goedkeurt, keur je mogelijk in werkelijkheid onbewust een overdracht van je persoonlijke tokens aan de scammers goed.

Dit wil je dus ten alle tijden voorkomen. Hoe vervelend het ook is dat ze in je wallet staan, laat deze coins met rust!

Fake wallets

En al laatste: Namaak cold wallets. Ja, ook deze bestaan.

Gebruik deze nooit.

Heb je dit wel al gedaan? Haal je activa dan zo snel mogelijk hiervan af en gebruik deze nooit weer. Zet deze op een wallet die wel veilig is, desnoods tijdelijk op een hot wallet zoals MetaMask. Koop een cold wallet daarom enkel bij gerenommeerde verkopers.

Zijn NFTs een digitale bubbel?

Bubbels zijn niet per se slecht. Ze kunnen zelfs best spannend zijn (totdat ze knappen)! Bubbels zijn een product van menselijke psychologie en hebzucht. NFTs zijn geen of leiden niet tot een bubbel.

Maar op een gegeven moment, vroeg of laat, zullen de prijzen van enkele van de meest gehypte NFT-collecties waarschijnlijk enige neerwaartse volatiliteit ervaren.

De NFT-technologie lijkt echter een blijvertje te zijn, zelfs nadat de bubbel is gesprongen.

Zijn NFTs er om te blijven?

Naarmate de industrie volwassener wordt, moeten er stappen worden ondernomen om te voorkomen dat oplichters NFT-art en geld stelen. En de slechte NFT projecten zullen er tussenuit gefilterd moeten worden.

Over een aantal kunnen NFT’s voor meer dingen worden gebruikt dan dat mensen zich vandaag de dag zouden kunnen voorstellen. Helaas zal die groei enige pijn vergen.

Internet zwendels zijn tegenwoordig overal. Dus ook in de NFT-wereld. Je zou hier dus niet verbaasd om moeten zijn. Wees daarom wel voorzichtig en blijft alert. Het hele punt van NFT’s is immers de transparantie van eigendom en authenticiteit.

Kan ik een kopie van een NFT opslaan op mijn computer?

NFTs zijn onderdeel van de Ethereum-blockchain. Wanneer een NFT is gekocht heeft de enkel en alleen de eigenaar verifieerbaar eigendom van die NFT op de blockchain. NFTs zijn namelijk voorzien van identificerende informatie. Deze informatie wordt opgeslagen in zogenaamde ‘smart contracts’.

Smart contracts zijn geprogrammeerde contracten die een overeenkomst tussen de koper en verkoper regelen. Hierbij is geen tussenpersoon nodig. Het is natuurlijk wel mogelijk om de afbeelding van een ander op te slaan. Alleen heeft dit geen waarde.

Denk hierbij aan het maken van een kopie van een duur schilderij. Je hebt op deze manier een kopie van het origineel, maar ook dit heeft geen waarde. De eigenaar van de NFT is eigenaar van de NFT en dit wordt voor altijd opgeslagen en gevolgd op de blockchain.

Waar worden NFTs voor gebruikt?

Mogelijk vraag je je af waarvoor NFTs gebruikt worden. Hoewel het concept momenteel nog in de kinderschoenen staat, zijn er al verschillende gebruiksmogelijkheden naar voren gekomen. Hieronder vind je een kort overzicht waarvoor NFTs gebruikt kunnen worden in het dagelijkse leven:

Profielfoto’s (PFP’s)

Verzamelobjecten die mensen kunnen kopen om hun online avatars te vertegenwoordigen en om toegang te krijgen tot PFP-gemeenschappen. Voorbeelden zijn CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club.

Denk bijvoorbeeld aan het tonen van je profielfoto op Twitter.

Verzamelobjecten

Mensen houden van het verzamelen van kunst, antiek en andere items zoals basebal of pokemon kaarten. NFTs bieden een om authenticiteit te bieden, een soort digitale handtekening.

Tickets

Een van de toepassingen van het gebruik van NFTs die veel worden besproken, is dat van evenementtickets. Het argument is dat als tickets zijn gemaakt met behulp van een non-fungible token, er een register is van de uitwisseling als je het ticket inwisselt.

Als gevolg hiervan is er geen kans dat iemand veel tickets opkoopt en doorverkoopt voor een hogere prijs, tickets steelt of tickets namaakt. Dit komt omdat het niet mogelijk is om het token te vervangen op een blockchain die aan dat ticket is gekoppeld.

Gamen

NFTs geven gamers de mogelijkheid om unieke in-game-items te bezitten en te verkopen. Of het nu voor de lol, authenticiteit van een competitief karakter is, dergelijke tokens kunnen in-game ecosystemen bevorderen.

Mode

Een aantal belangrijke problemen in de mode-industrie kunnen worden aangepakt door het gebruik van NFTs. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het leveren van een digitale echtheidsakte. Dit om namaakgoederen te voorkomen. Luxeartikelen kunnen vanaf nu een bijgevoegde NFT hebben die laten zien dat het product authentiek is.

Daarnaast kan een NFT-informatie bevatten over de oorsprong van een item, zoals de gebruikte materialen, waar ze vandaan kwamen en hoe ver het item heeft gereisd. Deze problemen rond mode en duurzaamheid kunnen helpen om meer ethische beslissingen te nemen.

Contracten

In de toekomst kan het ook mogelijk worden om contracten vast te leggen als NFT. Waar je op dit moment gebruikt maakt van advocaten en notarissen zou dit in de toekomst een stuk gemakkelijker gemaakt kunnen worden door het gebruik van NFTs.

Een voordeel hiervan is dat je geen kosten meer kwijt bent aan tussenpersonen en er (in theorie) ook geen fraude gepleegd kan worden.

Hoeveel zijn NFTs waard?

Om te weten hoeveel een NFT waard is, zul je moeten kijken wat het bezit van de NFT vertegenwoordigt. Als het gaat om digitale kunst, lijkt het veel op elk ander type fysieke kunst. We moeten nadenken over wie het heeft gemaakt, de artistieke waarde van het stuk en hoeveel het andere verzamelaars kan interesseren.

Als een NFT deel uitmaakt van een enkele reeks of een gelimiteerde reeks, zullen ze niet allemaal dezelfde waarde hebben. Dit betekent dat sommige NFTs waardevoller zijn dan andere.

We zien NFTs met een zelfzaamheidsscore van #1 NFT doorgaans als zeer waardevol en NFTs met een lagere zeldzaamheid als minder waardervol. Waarde en zeldzaamheid zijn afhankelijk van een combinatie van factoren, zoals hierboven genoemd.

Voor NFT-tokens die zijn gebaseerd op in-game-items, kunnen er financiële voordelen zijn aan het bezit van specifieke NFT-items of kunst. Als je individuele tokens ontvangt ter waarde van €100, dan zijn ze ook minstens €100 waard, zelfs zonder rekening te houden met hun artistieke waarde.

Waarom NFTs kopen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om een NFT te kopen. Op dit moment worden NFTs voornamelijk gebruikt als Profile Picture, als toegang tot een dApp, of als game-items.

In de toekomst hebben NFT’s mogelijk veel meer gebruiksmogelijkheden, zoals het kopen van een ticket voor een concert of als eigendomscertificaat voor een kledingstuk of ander bezit zoals een duur horloge.

Waarom investeren in NFTs?

Ten eerste ben je natuurlijk eigenaar van de NFT. Dit betekent dat jij de rechten hebt om te bepalen wat ermee gebeurd, zoals bijvoorbeeld verkopen. Daarnaast heb je het recht op de intellectueel eigendom. Ook kun je het recht krijgen op exclusieve inhoud. Denk hierbij aan toegang tot bepaalde software of toegang tot bepaalde real life evenementen.

Je kunt ook toegang krijgen tot bepaalde privégroepen op bijvoorbeeld Discord. En je hebt bijvoorbeeld als enige het recht om de NFT in de Metaverse te gebruiken.

Daarnaast valt er ook veel geld verdienen door NFTs te flippen.

Waarom zou je geen NFTs kopen?

Er zijn diverse redenen waarom je geen NFT zou kopen.

Ten eerste natuurlijk geld. Heb je geen geld, dan is de aanschaf van een NFT natuurlijk geen verstandige keuze.

Ten tweede vertrouwen. Als je geen vertrouwen hebt in het bestaansrecht van NFTs, dan is het logisch dat je geen NFT gaat kopen. Waarom zou je namelijk iets kopen, wat naar jouw mening geen meerwaarde heeft?

Ten derde, je weet niet hoe je een NFT moet kopen. Ook al zou je het geld hebben en vertrouwen hebben in NFTs, je weet gewoonweg niet hoe en wat. Na het lezen van dit artikel zou je echter al een heel stuk wijzer moeten zijn.

Daarnaast staan ook op deze site nog meer artikelen over NFTs en zullen er wekelijks meer artikelen bijkomen om jou te ondersteunen bij het kopen van NFTs.

Waarom kopen mensen NFTs?

Mensen voelen zich aangetrokken tot NFTs omdat deze een unieke kwaliteit bieden. Mensen zijn bereid zijn hiervoor te betalen, omdat topschilders hun exclusieve schilderijen maar één keer als NFTs maken.

Er is er dus maar één beschikbaar en er zal nooit een andere zijn. Denk bijvoorbeeld aan de allereerste tweet van Jack Dorsey. Er is maar één allereerste tweet ooit. NFTs geven artiesten ook meer privacy en controle, evenals een verbeterde fanverbinding.

Wie koopt NFT?

In principe kan iedereen NFTs kopen. In het afgelopen jaar zie je ook veel bekende mensen NFTs kopen. Hieronder vind je een aantal beroemde mensen die het afgelopen jaar voor een aardig vermogen NFT hebben gekocht.

Snoop Dogg

Snoop Dogg is een grote naam in de NFT-scene. In september 2021 twitterde hij dat hij een NFT-verzameling heeft onder de naam Cozomo de’ Medici. De verzameling is, om moment van schrijven, meer dan $ 17 miljoen waard.

Eminem

Ook Rapartiest Eminem kocht een NFT. Hij kocht een Bored Ape Yacht Club (BAYC) voor 123,45 Ether. Dit had op moment van aankoop een waarde van $ 452.000

De NFT genaamd “EminApe”, toont een aap gekleed in een kaki legerpet met een gouden kettingketting, die lijkt op Eminem. Eminem gebruikt zijn BAYC als zijn profielfoto op Twitter en heeft momenteel ten minste 15 NFT’s verzameld op de populairste NFT-marktplaats OpenSea.

Gary Vee

Gary Vee, ofwel Gary Vaynerchuk is een Wit-Russisch-Amerikaanse ondernemer, auteur, spreker en internetpersoonlijkheid. Gary Vee heeft inmiddels ook zijn eigen NFT-collectie, de VeeFriends.

Gary Vaynerchuk is er 100% van overtuigd dat NFTs de volgens stap zijn op het internet en in de toekomst niet meer weg te denken zullen zijn.

Andere bekende mensen die NFTs hebben gekocht zijn onder andere:

 • Steve Aoki
 • Justin Bieber
 • Paris Hilton
 • Kate Moss
 • Emily Ratajkowski
 • Reese Witherspoon
 • Gwyneth Palthrow
 • Jimmy Fallon
 • Jack Dorsey

Waarom zijn NFTs zo duur?

Allereerst zijn NFT’s niet-fungible, wat betekent dat het eigendom van het item uitsluitend bij de persoon ligt. Ze verifiëren de authenticiteit van een niet-fungible asset, wat deze assets uniek en uniek maakt.

Investeren in een kunstwerk van Rembrandt bijvoorbeeld. Er kunnen meerdere exemplaren van zijn kunst zijn, maar slechts één origineel stuk. Dat maakt het originele schilderij waardevol en onvervangbaar.

NFT’s verschillen van cryptocurrency in de manier waarop je cryptocurrency kunt uitwisselen om waardevolle producten te kopen, dus ze zijn op die manier fungibel.

NFT’s zijn dat niet, en daarom zijn ze zo’n enorm investeringsinstrument. Andere factoren die NFT’s tot zulke waardevolle investeringen maken, zijn nut, eigendomsgeschiedenis, onderliggende waarde, perceptie van de koper, liquiditeitspremie en toekomstige waarde.

Hoe kun je een NFT opslaan?

NFTs sla je op in je NFT wallet. Hier kun je ook crypto op opslaan. Er zijn soft wallets en hard wallets.

Soft wallets

Soft wallet zijn software wallets. Deze installeer je op je computer of smartphone. Een soft wallet wordt ook wel een hot wallet genoemd. Dit komt omdat deze wallet, omdat deze altijd verbonden is met het internet.

Je hebt door gebruik te maken van een hot wallet dus ook kans om gehackt te worden. Dit is een groot nadeel, want je neemt hier dus een risico. Het voordeel van een soft wallet is dat deze gratis is en dat deze gemakkelijker is het gebruik ervan.

Hard wallets

Een hard wallet is een hardware wallet. Je maakt hier dus gebruik van hardware in plaats van software. Deze is dus niet constant verbonden met het internet. Een hard wallet wordt daarom ook wel een cold wallet genoemd. Hierdoor is je crypto veiliger, omdat je niet gehackt kunt worden.

Een hardware wallet kan wel gestolen worden, kwijtraken of beschadigen. Ook is een hardware wallet minder gebruiksvriendelijk dan een soft wallet. Daarnaast zijn hardware wallets niet gratis en dus zul je er een moeten kopen.

Wil je meer weten over wallets? Klik hier.

Wil je weten hoe je MetaMask installeert? Klik hier.

Hoe beveilig ik mijn NFT-wallet?

Als je de private key of seed-phrase van je wallet verliest of wanneer deze gestolen is, verliest je permanent de toegang tot je crypto activa.

Hieronder vind je een aantal tips hoe je je wallet kunt beveiligen en hoe je oplichting kunt voorkomen.

Tips om wallet te beveiligen

 • Bewaar je private key en seed-phrase op een veilige locatie. Je kunt je seedphrase ook opsplitsen en deze los van elkaar bewaren. Seed phrases bestaan meestal uit 12 tot 24 woorden.
 • Wil je je private key of seed-phase toch online opslaan, maak dan gebruik van een wachtwoordbeheerder zoals Lastpass of 1Password.
 • Deel je privésleutel of seed-phrase nooit met een ander.
 • Beveilig je het wachtwoord van je wallet. Gebruik een veilig wachtwoord en schakel indien mogelijk 2FA in.
 • Verplaats lange termijn activa uit je hot wallet voor dagelijks gebruik. Stop deze het liefst in een cold wallet of op zijn minst een andere hot wallet. Als je veel activa in je wallet hebt en het adres daarvan openbaar deelt, vraag je er bijna om om opgelicht te worden.
 • Controleer de website-URL, het e-mail of de sociale gegevens elke keer weer voordat je tot actie overgaat.
 • Oplichters zijn tegenwoordig erg goed geworden in zich voordoen als een vertrouwd platform om te phishen naar je seed-phrase. Schakel daarom je Discord DM’s uit en negeer onbekende activa in je wallet.

Hoe kun je een NFT kopen?

NFT kopen is helemaal niet zo moeilijk als je eenmaal de weg weet. Ben je al bekend met crypto, dan is het helemaal een fluitje van een cent.

Weet je nog helemaal niks? Ook geen probleem. Hier volgt een korte handleiding hoe je NFT koopt.

Als eerste zul je Ethereum moeten kopen. Of beter gezegd Ether moeten kopen, aangezien Ether de coin is op het Ethereum netwerk.

Aangezien de meeste NFT’s op Ethereum gebaseerde tokens zijn, accepteren de meeste marktplaatsen voor deze verzamelobjecten alleen Ether als betaling. Als je al een account hebt bij een cryptocurrency-exchange, kun je daar Ether kopen en je crypto naar je MetaMask-portemonnee sturen.

Wil je meer informatie over Ethereum kopen, klik hier.

Wil je weten hoe je MetaMask installeert, klik hier.

Verbind MetaMask met OpenSea of een andere NFT Marketplace

Er zijn inmiddels meerdere marktplaatsen om NFT’s te kopen en verkopen. Afhankelijk van de marktplaats die je kiest, kun je verschillende soorten kunst of verzamelobjecten kopen. Veel van deze websites hebben secundaire marktplaatsen met een verscheidenheid aan NFT’s, maar elk platform werkt iets anders.

OpenSea is een marktplaats voor NFT’s die op Ethereum werkt en momenteel het grootste en populairste NFT handelsplatform. Gebruikers kunnen het platform gebruiken om NFTs te kopen met Ether.

Op OpenSea vind je een verscheidenheid aan digitale verzamelobjecten, van videogame-items tot digitale kunstwerken. Om het platform te gebruiken, heb je een web3-cryptocurrency-wallet nodig, zoals MetaMask.

Je Ethereum-wallet-adres fungeert als gebruikersnaam en wachtwoord en laat je gebruikmaken met het platforms OpenSea. Zodra je je wallet hebt gekoppeld, ben je klaar om door de markt te bladeren, biedingen te plaatsen en NFTs te kopen!

Hier vind je een overzicht van NFT-marktplaatsen.

Waarmee kun je een NFT kopen?

NFTs kopen kun je zoals hierboven geschreven dus niet doen met Euro’s. Zoals eerder gezegd staan veel NFTs op de blockchain van Ethereum. Om NFTs te kopen op de blockchain heb je dus Ether nodig. Je zult dus eerst Ethereum moeten kopen voordat je over kunt gaan tot de aanschaf van NFTs.

Wil je NFTs kopen op een andere blockchain, zoals Solana? Dan zul je dus eerst Solana moeten aanschaffen.

Meer informatie over het kopen van Ethereum vind je hier:

Ethereum kopen voor NFTs

Je eerste NFT kopen

Het kopen van een NFT is een eenvoudig proces zodra je crypto in je wallet hebt staan.

De meeste marktplaatsen hebben een veilingformaat, dus je moet een bod uitbrengen voor de NFT die je wilt kopen.

Sommige marktplaatsen werken meer als een uitwisseling, waarbij ze het hoogste bod en de laagste vraag gebruiken voor NFT’s die meerdere afdrukken hebben.

Een voordeel van het kopen van een NFT op de primaire markt is de potentiële wederverkoopwaarde direct nadat het product in de uitverkoop is.

Sommige NFT’s waar veel vraag naar is, zullen direct na de release voor 5 tot 10 keer hun oorspronkelijke prijs worden verkocht.

Het nadeel van het kopen van NFT’s op de primaire markt is dat het moeilijk is om de vraag naar de kunst in te schatten.

Op de secundaire marktplaats kun je je aankoop vergelijken met eerdere verkopen.

Waar kan ik een NFT kopen?

Een NFT kopen doe je niet zomaar in de winkel. NFTs kopen kun je doen bij de developers door deze te minten, bij secundaire marktplaatsen of rechtstreeks bij een verkoper.

De grootste en bekendste NFT-marktplaats is op dit moment OpenSea. Hier vind je een overzicht van NFT-Marktplaatsen.

Minten van NFT’s

Welke NFTs zijn er?

Hoewel de NFT markt nog niet zo groot is zijn er inmiddels duizenden, zo niet tienduizenden NFT projecten actief.

De meeste bekende NFT’s moment zijn momenteel de Punk NFT’s en de Ape NFTs. Denk aan projecten zoals Cryptopunks en Board Ape Yacht Club (BAYC).

Daarnaast hebben we game NFTs zoals Axie Infinity en The Sandbox, virtuele werelden zoals Decentraland, NFT Worlds, sport NFTs zoals de NBA Top Shot en nog vele anderen.

Omdat er zoveel NFT’s zijn is nu natuurlijk de vraag: Welke NFT moet je kopen?

Welke NFT moet ik kopen?

NFT’s kun je kopen voor meer redenen. Als je een NFT koopt, omdat je deze mooi vind, dan kun je in principe elke NFT kopen.

Koop je de NFT als investering en wil je hier geld mee verdienen, dan zul je natuurlijk goed moeten kijken of de NFT die je aanschaft mogelijk/hoogstwaarschijnlijk in waarde gaat stijgen.

Heb je eenmaal een project gevonden waar je vertrouwen in hebt, dan zul je alsnog onderzoek moeten doen welke NFT van de collectie je gaat kopen.

Welke NFT’s hebben meer waarde?

Je kunt een NFT kopen van de floor, maar je kunt ook kijken naar de bijzondere eigenschappen van de NFT. Hoe zeldzamer de NFT (hoe hoger de rarity is), hoe meer de NFT waarschijnlijk zal opleveren bij verkoop.

Wat is NFT Rarity?

Je vraagt je misschien af wat de rarity (=zeldzaamheid) eigenlijk betekent in termen van NFT’s.

NFT-rarity is ontstaan ​​uit de eigenschappen die worden gevonden in de Crypto-Punks-collectie. De rarity drijft een groot deel van de economie rond collectable NFT’s en zorgen voor waarde. Het is het resultaat van een berekening die zich richt op de verschillende kenmerken die in de NFT’s van een collectie worden aangetroffen.

Waarom is NFT Rarity belangrijk?

Oké, dus nu begrijp je rarity. Maar waarom is rarityzo belangrijk als het gaat om NFT-collecties?

De rarity is belangrijk omdat het direct gekoppeld is aan de hype en de prijs van een NFT. Rarity helpt ook de vraag in een NFT-project te stimuleren en diversifieert een project door verschillende niveaus van eigenschappen en bruikbaarheid aan te bieden.

Rarity is niet alleen belangrijk voor de consumenten die NFT’s verzamelen, maar het is nog belangrijker voor de makers achter de projecten. Zonder Rarity zouden NFT-projecten potentieel erg saai zijn.

Hoe kom ik achter de NFT Rarity?

De rarity van NFTs kun je zien op secundaire marktplaatsen zoals OpenSea. En hoewel de NFT-wereld nog maar net bestaat, zijn er inmiddels talloze tools waarmee je de rarity van NFTs kunt bepalen.

In dit artikel kun je lezen wat de beste rarity tools zijn.

Je kunt deze tools ook hier terugvinden.

Daarnaast vind je hier een handleiding hoe je Rarity.tools gebruikt om rarity te achterhalen.

Wanneer kan ik een NFT kopen?

Een NFT kun je kopen als voldaan is aan een aantal voorwaarden. Zo moet de NFT al beschikbaar gemaakt zijn door de developer. Is deze nog niet beschikbaar om te minten, dan kun je deze ook nog niet kopen.

Zijn de NFT’s beschikbaar gemaakt door de developer, dan moeten er wel NFTs van de collectie te koop staan. Bestaat een collectie uit 10.000 stuks en besluit elke eigenaar zijn NFT te houden, dan kun je er geen kopen. Het enige wat je dan kunt doen is een bod plaatsen op de NFT die je graag wilt hebben.

En als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg funds beschikbaar hebt om de NFT te kunnen kopen. De kosten van een NFT bestaan meestal uit de kosten van de NFT, gasfees, transactiekosten en royalty’s. Alleen genoeg funds voor enkel de NFT is dus helaas niet genoeg.

Hoe bied ik op een NFT?

Hoe worden NFTs gemaakt?

Het maken van een NFT is een verrassend eenvoudig proces. Het enige dat je hoeft te doen, is een account maken bij een marktplaats zoals OpenSea waarmee gebruikers NFT’s kunnen maken.

Je hoeft niet te weten hoe je een ERC-721 (NFT) token maakt of enige ervaring met blockchain te hebben.

Wie kunnen NFTs maken?

In principe kan iedereen met wat basiskennis NFTs maken. Hoewel iedereen een NFT kan maken, betekent dat niet dat je geld kunt verdienen door NFT’s te verkopen. Tal van NFT’s gemaakt door willekeurige mensen verkopen deze niet of enkel voor extreem lage prijzen.

Om een NFT waarde te laten hebben, moeten deze een soort van betekenis hebben. NFT’s halen vaak waarde uit de reputatie van de kunstenaar of de historische betekenis van de media.

Wat is NFT minting?

Minting is het proces van het tokeniseren van een digitaal bestand met cryptografie. Tokenization is het proces waarbij een asset wordt omgezet in een digitale token die kan worden verplaatst, opgeslagen en vastgelegd op de blockchain.

Hoe mint ik een NFT?

Wie kan NFTs minten?

In principe kan iedereen NFTs minten. Voor sommige NFTs moet je echter op de whitelist staan.

Waar kan ik een NFT minten?

Minten kun je doen op NFT-marktplaatsen en op de websites van NFT-projecten.

Welke NFT moet ik minten?

Hoe kom ik op de whitelist?

Hoe kom ik erachter welke projecten ik kan minten?

Hoe weet ik of ik een project kan vertrouwen?

Kan ik gescammed/opgelicht worden tijdens een mint?

Hoe verdien ik geld met NFTs?

Een van de redenen dat jij geïnteresseerd bent in NFT’s is mogelijk omdat er met NFT’s geld te verdienen valt.

Hoe handel ik in NFTs?

Welke NFT gaat stijgen?

Welke NFTs zijn populair?

Welke NFTs hebben potentie?

Hoe kan ik mijn NFT verkopen?

Je kunt NFTs verkopen op secundaire marktplaatsen zoals OpenSea, LooksRare en Rarible. Het voordeel van deze marktplaatsen is dat het erg gemakkelijk is om een NFT te verkopen op een van de platformen. Het nadeel is wel dat je transactiekosten moet betalen voor het platform. Bij OpenSea zijn de transactiekosten bijvoorbeeld 2.5%. Als je veel transacties doet, kan dit al snel oplopen tot duizenden euro’s.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een NFT rechtstreeks te verkopen aan een koper. Dit heeft voordeel, namelijk dat je geen transactiekosten hoeft de betalen aan het platform waar je gebruik van maakt. Het nadeel hiervan is dat je meer kans hebt om gescammed te worden, als jij degene bent die als eerste een transactie doet.

Om te voorkomen dat je gescammed wordt tijdens een rechtstreekse transactie kun je ook gebruikmaken van bepaalde tools zoals NFTTrader. Gebruikmaken van NFTTrader kost 0.005 Eth + gasfee.

Waar kan ik een NFT verkopen?

NFTs kun je verkopen op NFT marktplaatsen. Hier vind je een overzicht.

Daarnaast kun je een NFT ook rechtstreeks verkopen aan een koper zoals hierboven beschreven.

Wanneer kan ik mijn NFT verkopen?

Wanneer wordt mijn NFT meer geld waard?

Waar vind ik meer informatie over NFTs?

Buiten deze website zijn er nog andere bronnen waar je belangrijke NFT-informatie en NFT-nieuws kunt vinden. De belangrijkste informatiebronnen zijn:

Developer website

Op de site van het desbetreffende NFT-project kun je veel belangrijke informatie vinden over het project.

Denk aan: Wie zijn de developers van het project? Zijn de developers anoniem of doxxed?

Twitter

Twitter is hét platform voor NFT nieuws. Wil jij op de hoogte blijven van het laatste NFT nieuws, dan kom je er niet onderuit om Twitter te gebruiken.

Volg NFTverse.nl op Twitter voor het laatste NFT nieuws:

Discord

Discord het een chat applicatie dat voorheen voornamelijk werd gebruikt voor gamers. De NFT wereld maakt ook dankbaar gebruik van dit programma. Op de discord kanalen van diverse NFT projecten vind je de laatste informatie over het project, maar ook meer informatie.

Kan ik passief inkomen verdienen met NFTs?

Wat is NFT staking?

Is NFT de toekomst?

Op dit moment worden de meeste NFT’s gebruikt om digitale kunst en verzamelobjecten te verkopen. Dit kan een rage zijn of het kan de nieuwe vorm zijn van het uitwisselen van verzamelobjecten, variërend van ruilkaarten tot kunstwerken.

In de toekomst kunnen NFT’s worden gebruikt om alle activa in de echte wereld te symboliseren, waardoor eigendom van activa transparant en onomkoopbaar wordt.

Non Fungible Tokens kunnen zeer waardevol zijn voor onroerend goed akten, intellectuele eigendomsrechten en bedrijfseigendom. Hoewel de toekomst van NFT’s onzeker is, is het duidelijk dat deze technologie het potentieel heeft om het hele landschap van internet te veranderen.

Houdt vooral in je achterhoofd dat we momenteel nog ongelooflijk vroeg zijn als het gaat over NFTs.

Wat moet ik nog meer weten?

Wanneer je net de NFT-wereld betreedt en op Twitter en Discord gaat kijken, kan overweldigt worden met informatie. Ook zul ineens worden geconfronteerd met termen waar je nog nooit van gehoord hebt.

Hodlen, Minten, Listen, Floor price, Bull runs, Bear runs, Fud, FOMO, Shill, etc. Dit kan het allemaal erg verwarrend maken.

In deze begrippenlijst kun je vinden wat de termen betekenen.

Hoe vaak staat het woord NFT in dit artikel?

Vaak.

NFT Conclusie

NFTs hebben nog een lange weg te gaan en veel mensen zullen twijfelen of NFTs een toekomst zullen hebben. Of dit het geval is, is op dit moment natuurlijk nog lastig te bepalen.

Bitcoin bestaat al sinds 2009 en is inmiddels bijna niet meer weg te denken. Toch is ook de toekomst van Bitcoin nog steeds onzeker. De blockchain technologie zal echter nooit meer verdwijnen.

Wat er ook gaat gebeuren omtrent NFTs, als je ermee aan de slag wilt gaan dan wil je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent om te voorkomen dat je geld verliest. Of je nu opgelicht word of je activa verliest door je eigen fout, geld verliezen is erg vervelend.

Deze beginnershandleiding is geschreven om ervoor te zorgen dat je alle informatie tot je beschikking hebt om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk bent voorbereid en voorkomt dat je geld kwijtraakt in de NFT space.

Nawoord

Er zijn nog veel ontwikkelingen op het gebied van NFTs en hoewel dit een lang artikel is geworden over NFTs, is deze nog zeker niet compleet. Daarom zal ik deze regelmatig bij blijven werken om ervoor te zorgen dat je wordt voorzien van de meest recente ontwikkelingen.

Dit artikel is met uiterste zorg samengesteld, maar ik garandeer niet dat het vrij is van fouten. Heb je op of aanmerkingen dan kun je deze onder dit artikel achterlaten, zodat ik het artikel kan aanpassen waar nodig.

Ik hoop dat je wat heb gehad aan bovenstaande informatie en je weg kunt vinden in de NFT wereld. Heb je andere vragen over NFTs of iets anders te melden over dit artikel, dan kun je dit uiteraard ook in de reacties laten weten!

Ik wens je veel succes in je NFT avontuur!

Laatst bijgewerkt op 18 maart 2022

Attributie: Afbeeldingen in deze post zijn deels afkomstig van freepik – www.freepik.com
Dit bericht is gepost in NFT. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.