Heb je wel eens gehoord van NFT’s en wil je hier meer over weten? In dit artikel vind je alle antwoorden op jouw vragen.
Dit is een erg lang artikel. Gebruik daarom het menu aan de linkerzijde van het artikel om snel te kunnen navigeren.
Voordat je verder leest, eerst wat spelregels. Ik raad je aan je te houden aan deze regels om ervoor te zorgen dat je geen geld verliest tijdens je NFT avontuur!
Inhoudsopgave
- 1 NFT spelregels
- 2 Wat betekent NFT?
- 3 Wat is een NFT?
- 4 Hoe werken NFTs?
- 5 Wat is de blockchain?
- 6 Wat zijn NFT tokens?
- 7 Is elke NFT uniek?
- 8 Is een NFT een cryptocurrency?
- 9 Zijn NFTs een scam?
- 10 Soorten NFT scams
- 11 Zijn NFTs een digitale bubbel?
- 12 Zijn NFTs er om te blijven?
- 13 Kan ik een kopie van een NFT opslaan op mijn computer?
- 14 Waar worden NFTs voor gebruikt?
- 15 Hoeveel zijn NFTs waard?
- 16 Waarom NFTs kopen?
- 17 Waarom investeren in NFTs?
- 18 Waarom zou je geen NFTs kopen?
- 19 Waarom kopen mensen NFTs?
- 20 Wie koopt NFT?
- 21 Waarom zijn NFTs zo duur?
- 22 Hoe kun je een NFT opslaan?
- 23 Hoe beveilig ik mijn NFT-wallet?
- 24 Hoe kun je een NFT kopen?
- 25 Waarmee kun je een NFT kopen?
- 26 Je eerste NFT kopen
- 27 Waar kan ik een NFT kopen?
- 28 Welke NFTs zijn er?
- 29 Welke NFT moet ik kopen?
- 30 Welke NFT’s hebben meer waarde?
- 31 Wat is NFT Rarity?
- 32 Waarom is NFT Rarity belangrijk?
- 33 Hoe kom ik achter de NFT Rarity?
- 34 Wanneer kan ik een NFT kopen?
- 35 Hoe bied ik op een NFT?
- 36 Hoe worden NFTs gemaakt?
- 37 Wie kunnen NFTs maken?
- 38 Wat is NFT minting?
- 39 Hoe mint ik een NFT?
- 40 Wie kan NFTs minten?
- 41 Waar kan ik een NFT minten?
- 42 Welke NFT moet ik minten?
- 43 Hoe kom ik op de whitelist?
- 44 Hoe kom ik erachter welke projecten ik kan minten?
- 45 Hoe weet ik of ik een project kan vertrouwen?
- 46 Kan ik gescammed/opgelicht worden tijdens een mint?
- 47 Hoe verdien ik geld met NFTs?
- 48 Hoe handel ik in NFTs?
- 49 Welke NFT gaat stijgen?
- 50 Welke NFTs zijn populair?
- 51 Welke NFTs hebben potentie?
- 52 Hoe kan ik mijn NFT verkopen?
- 53 Waar kan ik een NFT verkopen?
- 54 Wanneer kan ik mijn NFT verkopen?
- 55 Wanneer wordt mijn NFT meer geld waard?
- 56 Waar vind ik meer informatie over NFTs?
- 57 Kan ik passief inkomen verdienen met NFTs?
- 58 Wat is NFT staking?
- 59 Is NFT de toekomst?
- 60 Wat moet ik nog meer weten?
- 61 Hoe vaak staat het woord NFT in dit artikel?
- 62 NFT Conclusie
- 63 Nawoord
NFT spelregels

- Investeer niet met geld dat je niet kunt missen! Je kunt het kwijtraken!
- DYOR: Oftewel, Do Your Own Research
- Geen FOMO: Laat je niet leiden door de Fear Of Missing Out
- SCAMS: Deel NOOIT je security phrase. Connect je wallet nooit met vreemde websites.
- NFA: Alles op deze website is NFA, oftwel Not Financial Advice. Dus geen financieel advies!
Wat betekent NFT?
NFT betekent ‘Non Fungible Token’.
Wat is een NFT?

Een NFT (Non-Fungible Token) is een unieke digitale asset die is gecreëerd op de blockchain. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, die fungibel zijn, wat betekent dat elke eenheid van de cryptocurrency gelijkwaardig is aan elke andere eenheid, zijn NFT’s uniek en niet onderling vervangbaar.
NFT’s worden vaak gebruikt voor digitale kunstwerken, muziek en andere creatieve werken. Ze bieden de mogelijkheid om een uniek en onvervangbaar exemplaar van een digitaal werk te bezitten en te verhandelen, wat voorheen niet mogelijk was. NFT’s maken gebruik van smart contracts op de blockchain om de authenticiteit en uniekheid van het digitale werk te waarborgen.
Hoewel NFT’s op dit moment voornamelijk worden gebruikt in de kunst- en entertainmentindustrie, worden ze ook gebruikt in andere sectoren, zoals de gamingindustrie en de vastgoedsector.
Hoe werken NFTs?
NFT’s werken op basis van blockchain-technologie en maken gebruik van smart contracts. Elke NFT is een unieke digitale asset die is geregistreerd op de blockchain en wordt beheerd door een smart contract.
Een NFT bevat metadata die de eigenschappen en kenmerken van het digitale werk beschrijven, zoals de maker, de datum van creatie en de oplage. De metadata bevat ook de eigendomsinformatie van de NFT, wat betekent dat de eigenaar van de NFT als enige het recht heeft om de NFT te verhandelen.
Wanneer een NFT wordt verhandeld, wordt de transactie vastgelegd op de blockchain en wordt het eigendom van de NFT overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De smart contract zorgt ervoor dat alleen de huidige eigenaar de NFT kan verhandelen en dat de authenticiteit van de NFT wordt gewaarborgd.
NFT’s kunnen worden opgeslagen in digitale wallets die zijn ontworpen voor het opslaan van crypto-assets. Deze wallets kunnen worden gekoppeld aan marktplaatsen waar NFT’s worden verhandeld, waardoor eigenaren van NFT’s hun assets gemakkelijk kunnen verhandelen en beheren.
Wat is de blockchain?

De blockchain is een gedecentraliseerd digitaal grootboek dat wordt gebruikt om gegevens op te slaan en transacties te verifiëren en vast te leggen. Het grootboek is gedistribueerd over een netwerk van computers, waardoor er geen centrale autoriteit nodig is om transacties te verifiëren of gegevens op te slaan.
Elke transactie die op de blockchain wordt gedaan, wordt geverifieerd en vastgelegd in een “blok”. Elke blok bevat een hash (een unieke digitale vingerafdruk) van het vorige blok, waardoor een ketting van blokken wordt gecreëerd (vandaar de naam “blockchain”). Elke transactie in een blok is onveranderlijk en kan niet worden gewijzigd zonder de hele ketting te wijzigen.
Blockchains worden vaak gebruikt om cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum te ondersteunen, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het bijhouden van eigendomstitels, het valideren van identiteiten of het traceren van de herkomst van producten in toeleveringsketens.
Het gebruik van de blockchain biedt voordelen zoals transparantie, decentralisatie, veiligheid en betrouwbaarheid, omdat het netwerk niet afhankelijk is van één centrale instantie of entiteit voor de verificatie en opslag van gegevens.
Wat zijn NFT tokens?

Non fungible tokens zijn unieke digitale activa die op de blockchain worden opgeslagen en geverifieerd. In tegenstelling tot traditionele cryptocurrencies zoals Bitcoin, zijn NFT’s niet uitwisselbaar en hebben ze elk een unieke identiteit en waarde.
Elke NFT is uniek en kan worden gebruikt om eigendom van digitale activa, zoals kunstwerken, muziek, video’s, games, virtuele landgoederen en meer, te verifiëren en te registreren. NFT’s kunnen niet worden vervangen door andere NFT’s van dezelfde waarde, omdat elk zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen heeft.
Elke NFT wordt geverifieerd en vastgelegd in een blockchain-netwerk, waardoor de authenticiteit en uniciteit van de activa worden gewaarborgd. Dit maakt het mogelijk om digitale activa te verkopen, te ruilen en te verzamelen als echte bezittingen, en biedt een nieuwe manier voor artiesten, ontwikkelaars en contentmakers om inkomsten te genereren uit hun werk.
NFT’s hebben de aandacht getrokken van zowel de kunst- als de cryptocurrencygemeenschap vanwege hun potentieel om nieuwe mogelijkheden te creëren voor creatieve uitdrukking, waardeopslag en digitale identiteit.
Is elke NFT uniek?
Ja, elke NFT is uniek en heeft een eigen identiteit en waarde. Dit komt omdat NFT’s worden opgeslagen op de blockchain als individuele digitale activa die niet kunnen worden vervangen door andere activa van dezelfde waarde. Elke NFT heeft zijn eigen unieke kenmerken, zoals een serienummer, datum van creatie, enzovoort, die het onderscheiden van andere NFT’s. Dit maakt het mogelijk om de authenticiteit en uniciteit van digitale activa te verifiëren en vast te leggen, en biedt nieuwe mogelijkheden voor creatieve uitdrukking en waardeopslag.
Is een NFT een cryptocurrency?
Een NFT is geen cryptocurrency, hoewel het wel op een blockchain kan worden opgeslagen, net als cryptocurrency’s. Een NFT is in wezen een uniek digitaal actief, dat wordt gebruikt om eigendom van een bepaalde digitale inhoud of creatie vast te leggen, zoals een afbeelding, video, audio of ander digitaal object.
In tegenstelling tot cryptocurrency’s die bedoeld zijn om als ruilmiddel te worden gebruikt, hebben NFT’s geen intrinsieke financiële waarde. In plaats daarvan krijgen NFT’s hun waarde op basis van hun zeldzaamheid, authenticiteit en de waarde die eraan wordt gehecht door kopers en verzamelaars.
Terwijl cryptocurrency’s worden gebruikt als valuta, worden NFT’s gebruikt als middel om eigendom van unieke digitale activa vast te leggen en te verhandelen.
Zijn NFTs een scam?

Nee, NFT’s zijn op zichzelf geen scam. Het is waar dat er gevallen zijn van oplichting en fraude in de NFT-markt, maar dit geldt ook voor andere sectoren en markten. Het is belangrijk om te onthouden dat NFT’s slechts een technologie zijn die wordt gebruikt om eigendom van digitale activa vast te leggen en te verhandelen.
Net als bij andere vormen van beleggingen en activa, is het belangrijk om onderzoek te doen voordat je besluit om NFT’s te kopen of verkopen, en om alleen te handelen met betrouwbare platforms en verkopers. Er zijn veel serieuze kunstenaars, muzikanten en andere creatievelingen die gebruik maken van NFT’s als een manier om hun digitale creaties op een veilige en efficiënte manier te verhandelen, dus het is mogelijk om legitieme waarde te vinden in de NFT-markt. Echter, zoals bij elke investering, moet je je eigen onderzoek doen en alleen investeren wat je bereid bent te verliezen.
Soorten NFT scams
Oplichters doen er alles aan om je te misleiden om je private key of seed-phrase te krijgen. Dit zijn veelvoorkomende tactieken die ze gebruiken:
NFT-diefstal
Hierbij wordt de identiteit van een kunstenaar of maker gestolen en gebruikt om een NFT te maken en te verkopen als het origineel.
Valse verkoop
Dit is wanneer een oplichter een NFT verkoopt zonder de werkelijke eigendom ervan te bezitten. Dit kan gebeuren als de oplichter bijvoorbeeld een NFT heeft gestolen of als de NFT nog steeds in het bezit is van de werkelijke eigenaar.
Phishing scams
Dit is wanneer oplichters valse e-mails, websites of social media-accounts gebruiken om te proberen persoonlijke informatie van mensen te stelen, zoals hun NFT-portefeuille-adressen of wachtwoorden.
Bijvoorbeeld “je Metamask-account is gehackt.“
Controleer daarnaast voordat je een actie onderneemt met je wallet ook altijd eerst goed de website-URL, het e-mailadres en alle andere belangrijke informatie die je hebt.
Onthoud: geen enkel gerenommeerd platform zal ooit om je privé key of seed-phrase vragen.
Discord scams
Schakel Discord DM’s uit wanneer je lid wordt van nieuwe NFT servers.
Discord is een plek waar veel fraude voorkomt.
Klik daarom niet op onbekende links en links die je worden toegezonden in discord chats.
Ga ook geen transacties aan met een persoon die je niet kent en niet vertrouwd.
Fake NFT of tokens drops
Wat ook voorkomt zijn nep NFT- of token-drops. Gebruik geen onbekende cryptocurrency of NFT in je wallet die mogelijk gestort is.
Bijvoorbeeld: “We geven je een gratis NFT voor je loyaliteit aan de community.”
of
“Je hebt 182K op scamsite.io in je wallet.”
Negeer dit en connect nooit je wallet met zo’n website. Scammers sturen tegenwoordig fictieve munten in naar je wallet. De bedoeling hiervan is je te verleiden speciaal ontworpen kwaadaardige websites te bezoeken.
Wanneer je deze airdropped tokens wilt gebruiken, bijvoorbeeld door ze over te zetten naar een Decentralized Exchange (DEX), krijgen je een foutmelding te zien waarin je word aangemoedigd om een kwaadaardige phishing-website te bezoeken:
De website biedt je dan een gedecentraliseerde applicatie (DApp) -interface aan die zogenaamd bedoeld is om je te verbinden en de handel in de airdrop-tokens goed te keuren.
Wanneer je deze transacties op de phishing-website goedkeurt, keur je mogelijk in werkelijkheid onbewust een overdracht van je persoonlijke tokens aan de scammers goed.
Dit wil je dus ten alle tijden voorkomen. Hoe vervelend het ook is dat ze in je wallet staan, laat deze coins met rust!
Fake wallets
En al laatste: Namaak cold wallets. Ja, ook deze bestaan. Dit zijn fysieke usb wallets die worden verkocht en zijn voorzien van software waarmee ervandoor gaan met je nft’s en/of crypto.
Gebruik deze nooit.
Heb je dit wel al gedaan? Haal je activa dan zo snel mogelijk hiervan af en gebruik deze nooit weer. Zet deze op een wallet die wel veilig is, desnoods tijdelijk op een hot wallet zoals MetaMask. Koop een cold wallet daarom enkel bij gerenommeerde verkopers.
Valse NFT’s: Dit is wanneer een oplichter een nep-NFT creëert en het probeert te verkopen als een originele. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een screenshot van een afbeelding te nemen en het als een NFT te verkopen.
Pump and dump
Dit is een vorm van marktmanipulatie waarbij oplichters een NFT kopen en deze vervolgens met opzet promoten om de prijs op te drijven. Wanneer de prijs stijgt, verkopen de oplichters hun NFT’s en laten ze de prijs instorten, wat anderen ertoe aanzet hun NFT’s te verkopen en verliezen te lijden.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke investering risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om zorgvuldig onderzoek te doen voordat je besluit om in een NFT te investeren. Wees voorzichtig met ongevraagde aanbiedingen en ongewone deals die te mooi lijken om waar te zijn. Controleer de verkoopgeschiedenis en reputatie van de verkoper voordat je iets koopt, en zorg ervoor dat je alleen transacties uitvoert op gerenommeerde platforms en marktplaatsen.
Zijn NFTs een digitale bubbel?

Er is veel debat over of NFTs een digitale bubbel zijn of niet. Sommigen geloven dat de huidige hype rond NFTs vergelijkbaar is met de cryptobubbel van 2017, waarbij mensen op grote schaal investeerden in digitale activa zonder dat ze een duidelijk of reëel nut hadden.
Anderen zien NFTs echter als een innovatieve en nuttige toepassing van blockchain-technologie die creatievelingen, kunstenaars en andere makers de mogelijkheid biedt om hun werk op een unieke manier te verkopen en te verhandelen, zonder tussenpersonen zoals galerijen of veilinghuizen.
Net als bij elke nieuwe technologie of investeringstrend is het belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken en te overwegen voordat u investeert. Het is mogelijk dat sommige NFT’s in de toekomst in waarde kunnen dalen of waardeloos worden, terwijl andere wellicht hun waarde behouden of zelfs in waarde stijgen.
Bovendien zijn bubbels zijn niet per se slecht. Ze kunnen zelfs best spannend zijn (totdat ze knappen)!
Bubbels zijn een product van menselijke psychologie en hebzucht. NFTs zijn geen of leiden niet tot een bubbel.
Maar op een gegeven moment, vroeg of laat, zullen de prijzen van enkele van de meest gehypte NFT-collecties waarschijnlijk enige neerwaartse volatiliteit ervaren.
De NFT-technologie daarachter lijkt echter een blijvertje te zijn, zelfs nadat de bubbel is gesprongen.
Zijn NFTs er om te blijven?
Hoewel het onmogelijk is om met zekerheid te zeggen of NFTs voor altijd zullen blijven bestaan, lijkt het erop dat ze hier zijn om te blijven. NFTs zijn een innovatieve toepassing van blockchain-technologie en hebben de mogelijkheid om waarde toe te voegen aan digitale creaties en eigendom van digitale goederen te veranderen. Ze zijn populair geworden bij verzamelaars, kunstenaars, muzikanten en andere creatieve makers die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun werk te verkopen en te verhandelen.
Bovendien zijn grote bedrijven, sportteams en beroemdheden begonnen met het verkennen van de mogelijkheden van NFTs, wat suggereert dat er in de toekomst mogelijk nog meer gebruiksscenario’s voor NFTs zullen ontstaan.
Hoewel er altijd onzekerheden en risico’s zijn bij nieuwe technologieën en trends, lijkt het erop dat NFTs een blijvende impact zullen hebben op de manier waarop we digitale activa en eigendom bekijken.
Naarmate de industrie volwassener wordt, moeten er stappen worden ondernomen om te voorkomen dat oplichters NFT-art en geld stelen. En de slechte NFT projecten zullen er tussenuit gefilterd moeten worden.
Over een aantaljaar kunnen NFT’s voor meer dingen worden gebruikt dan dat mensen zich vandaag de dag zouden kunnen voorstellen. Helaas zal die groei enige pijn vergen.
Internet zwendels zijn tegenwoordig overal. Dus ook in de NFT-wereld. Je zou hier dus niet verbaasd om moeten zijn. Wees daarom wel voorzichtig en blijft alert. Het hele punt van NFT’s is immers de transparantie van eigendom en authenticiteit.
Kan ik een kopie van een NFT opslaan op mijn computer?
Hoewel het mogelijk is om een kopie van een NFT op te slaan op je computer, moet je er rekening mee houden dat dit niet betekent dat je eigenaar bent van de NFT of dat je de waarde ervan bezit. Het is belangrijk om te begrijpen dat de waarde van een NFT voortkomt uit de uniciteit en authenticiteit van de NFT en het feit dat het eigendom is van een unieke digitale activa.
Met andere woorden, een kopie van een NFT heeft niet dezelfde waarde als het origineel, omdat het niet hetzelfde is als de unieke digitale activa die wordt vertegenwoordigd door de NFT. Het bezitten van een NFT betekent dat je eigenaar bent van een unieke digitale activa die veilig is opgeslagen op de blockchain.
Als je een kopie van een NFT op je computer hebt opgeslagen, betekent dit wel dat je het ontwerp of de afbeelding kunt bekijken en opslaan, maar het heeft geen invloed op de eigendom van de NFT of de waarde ervan.
De originele nft is namelijk onderdeel van de Ethereum-blockchain of een andere blockchain. Wanneer een NFT is gekocht heeft de enkel en alleen de eigenaar verifieerbaar eigendom van die NFT op de blockchain. NFTs zijn namelijk voorzien van identificerende informatie. Deze informatie wordt opgeslagen in zogenaamde ‘smart contracts’.
Smart contracts zijn geprogrammeerde contracten die een overeenkomst tussen de koper en verkoper regelen. Hierbij is geen tussenpersoon nodig.
Het is dus wel mogelijk om de afbeelding van een ander op te slaan. Alleen heeft dit geen waarde.
Denk hierbij aan het maken van een kopie van een duur schilderij. Je hebt op deze manier een kopie van het origineel, maar ook dit heeft weinig tot geen waarde. De eigenaar van de NFT is eigenaar van de NFT en dit wordt voor altijd opgeslagen en gevolgd op de blockchain.
Waar worden NFTs voor gebruikt?

Mogelijk vraag je je af waarvoor NFTs gebruikt worden. Hoewel het concept momenteel nog in de kinderschoenen staat, zijn er al verschillende gebruiksmogelijkheden naar voren gekomen.
NFTs worden voornamelijk gebruikt om de eigendom van digitale activa te vertegenwoordigen en te verifiëren. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op digitale kunst, muziek, video’s, games, sportartikelen en andere unieke digitale objecten. NFTs maken het mogelijk om deze digitale objecten te verifiëren als authentiek en uniek, waardoor ze kunnen worden verhandeld en verkocht als waardevolle digitale activa.
Een van de belangrijkste voordelen van NFTs is dat ze een manier bieden om de authenticiteit en uniciteit van digitale activa te verifiëren en te beschermen. Dit kan waardevol zijn voor artiesten en makers van digitale content die anders moeite zouden hebben om de waarde van hun werk te behouden en te beschermen.
Hieronder vind je een kort overzicht waarvoor NFTs gebruikt kunnen worden in het dagelijkse leven:
Profielfoto’s (PFP’s)
Verzamelobjecten die mensen kunnen kopen om hun online avatars te vertegenwoordigen en om toegang te krijgen tot PFP-gemeenschappen. Voorbeelden zijn CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club.
Denk bijvoorbeeld aan het tonen van je profielfoto op Twitter.
Verzamelobjecten
Mensen houden van het verzamelen van kunst, antiek en andere items zoals basebal of pokemon kaarten. NFTs bieden een om authenticiteit te bieden, een soort digitale handtekening.
Tickets
Een van de toepassingen van het gebruik van NFTs die veel worden besproken, is dat van evenementtickets. Het argument is dat als tickets zijn gemaakt met behulp van een non-fungible token, er een register is van de uitwisseling als je het ticket inwisselt.
Als gevolg hiervan is er geen kans dat iemand veel tickets opkoopt en doorverkoopt voor een hogere prijs, tickets steelt of tickets namaakt. Dit komt omdat het niet mogelijk is om het token te vervangen op een blockchain die aan dat ticket is gekoppeld.
Gamen
NFTs geven gamers de mogelijkheid om unieke in-game-items te bezitten en te verkopen. Of het nu voor de lol, authenticiteit van een competitief karakter is, dergelijke tokens kunnen in-game ecosystemen bevorderen.
Mode
Een aantal belangrijke problemen in de mode-industrie kunnen worden aangepakt door het gebruik van NFTs. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het leveren van een digitale echtheidsakte. Dit om namaakgoederen te voorkomen. Luxeartikelen kunnen vanaf nu een bijgevoegde NFT hebben die laten zien dat het product authentiek is.
Daarnaast kan een NFT-informatie bevatten over de oorsprong van een item, zoals de gebruikte materialen, waar ze vandaan kwamen en hoe ver het item heeft gereisd. Deze problemen rond mode en duurzaamheid kunnen helpen om meer ethische beslissingen te nemen.
Contracten
In de toekomst kan het ook mogelijk worden om contracten vast te leggen als NFT. Waar je op dit moment gebruikt maakt van advocaten en notarissen zou dit in de toekomst een stuk gemakkelijker gemaakt kunnen worden door het gebruik van NFTs.
Een voordeel hiervan is dat je geen kosten meer kwijt bent aan tussenpersonen en er (in theorie) ook geen fraude gepleegd kan worden.
Crowdfunding
NFTs worden ook gebruikt voor crowdfunding en investeringen, waarbij investeerders NFTs kunnen kopen die eigendom zijn van een specifiek project of bedrijf. Hierdoor kunnen investeerders een belang krijgen in de ontwikkeling van het project of bedrijf, en kunnen de projecten en bedrijven kapitaal aantrekken om hun doelen te bereiken.
Hoeveel zijn NFTs waard?

De waarde van NFT’s varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de zeldzaamheid, de populariteit van de kunstenaar of het project en de vraag vanuit de markt. Sommige NFT’s worden verkocht voor slechts een paar dollar, terwijl andere NFT’s voor miljoenen dollars worden verkocht.
De prijs van NFT’s kan ook zeer volatiel zijn en kan snel veranderen afhankelijk van de vraag en andere factoren. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je besluit een NFT te kopen of te verkopen en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen.
Om te weten hoeveel een NFT waard is, zul je moeten kijken wat het bezit van de NFT vertegenwoordigt. Als het gaat om digitale kunst, lijkt het veel op elk ander type fysieke kunst. We moeten nadenken over wie het heeft gemaakt, de artistieke waarde van het stuk en hoeveel het andere verzamelaars kan interesseren.
Als een NFT deel uitmaakt van een enkele reeks of een gelimiteerde reeks, zullen ze niet allemaal dezelfde waarde hebben. Dit betekent dat sommige NFTs waardevoller zijn dan andere.
We zien NFTs met een zelfzaamheidsscore van #1 NFT doorgaans als zeer waardevol en NFTs met een lagere zeldzaamheid als minder waardervol. Waarde en zeldzaamheid zijn afhankelijk van een combinatie van factoren, zoals hierboven genoemd.
Voor NFT-tokens die zijn gebaseerd op in-game-items, kunnen er financiële voordelen zijn aan het bezit van specifieke NFT-items of kunst. Als je individuele tokens ontvangt ter waarde van €100, dan zijn ze ook minstens €100 waard, zelfs zonder rekening te houden met hun artistieke waarde.
Waarom NFTs kopen?
Mensen kopen NFT’s om verschillende redenen. Voor sommigen is het een manier om te investeren in kunst of andere verzamelobjecten, waarbij ze hopen dat de waarde van de NFT in de toekomst zal stijgen en ze het kunnen verkopen voor winst. Voor anderen is het een manier om hun steun te betuigen aan een artiest of een project dat ze waarderen.
NFT’s geven de mogelijkheid om eigendom te claimen van digitale activa die voorheen niet als eigendom werden beschouwd, zoals tweets, memes, video’s en andere digitale creaties. Sommigen zien NFT’s ook als een manier om de waarde van digitale kunst en creativiteit te erkennen en te ondersteunen, en om de makers van deze werken rechtstreeks te ondersteunen.
Op dit moment worden NFTs voornamelijk gebruikt als Profile Picture, als toegang tot een dApp, of als game-items.
In de toekomst hebben NFT’s mogelijk veel meer gebruiksmogelijkheden, zoals het kopen van een ticket voor een concert of als eigendomscertificaat voor een kledingstuk of ander bezit zoals een duur horloge.
Waarom investeren in NFTs?
Investeren in NFTs kan voor sommige mensen aantrekkelijk zijn vanwege hun potentieel om waarde te behouden en te laten groeien op de lange termijn. Net als bij andere vormen van investeringen, is er echter geen garantie op rendement en kunnen NFTs ook in waarde dalen.
Een reden waarom sommige mensen investeren in NFTs is vanwege hun zeldzaamheid en uniciteit. Sommige NFTs zijn gemaakt door bekende kunstenaars of andere beroemdheden, waardoor ze waardevol worden voor verzamelaars en fans. Het feit dat NFTs ook uniek en onvervangbaar zijn, kan hun waarde verder verhogen.
Je wordt bovendien eigenaar van de NFT. Dit betekent dus dat jij de rechten hebt om te bepalen wat ermee gebeurd, zoals bijvoorbeeld verkopen. Je hebt het recht op de intellectueel eigendom. Ook kun je het recht krijgen op exclusieve inhoud. Denk hierbij aan toegang tot bepaalde software of toegang tot bepaalde real life evenementen.
Je kunt bijvoorbeeld toegang krijgen tot bepaalde privégroepen op bijvoorbeeld Discord. En je hebt bijvoorbeeld als enige het recht om de NFT in de Metaverse te gebruiken.
Een andere reden waarom mensen investeren in NFTs is vanwege hun potentieel om op de lange termijn in waarde te stijgen. Net als bij andere activa, kan de waarde van NFTs worden beïnvloed door vraag en aanbod, evenals andere factoren zoals de populariteit van de kunstenaar, het platform waarop de NFT wordt verhandeld en de algehele marktomstandigheden.
Ten slotte kunnen sommige mensen ook investeren in NFTs vanwege het potentieel voor toepassingen buiten de kunstwereld, zoals in de gamingindustrie of de verzamelobjectenmarkt.
Waarom zou je geen NFTs kopen?
Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor zou kunnen kiezen om geen NFTs te kopen:
Risico
Net als bij elke andere investering zijn er risico’s verbonden aan het kopen van NFTs. De waarde van NFTs kan sterk fluctueren en het is mogelijk dat u uiteindelijk minder geld terugkrijgt dan u heeft geïnvesteerd.
Marktvolatiliteit
De markt voor NFTs is nog relatief nieuw en kan volatiel zijn, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om te voorspellen hoe de prijzen zich in de toekomst zullen ontwikkelen.
Duurzaamheid
Er zijn zorgen over de duurzaamheid van NFTs vanwege de grote hoeveelheid energie die nodig is voor het minen van cryptovaluta en het verwerken van blockchain-transacties.
Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je besluit om te investeren in NFTs of in welke andere belegging dan ook.

Complexiteit
Het proces van het kopen van NFTs en het opslaan ervan kan ingewikkeld zijn voor mensen die niet bekend zijn met blockchain-technologie.
Je weet dus niet hoe je een NFT moet kopen. Ook al zou je het geld hebben en vertrouwen hebben in NFTs, je weet gewoonweg niet hoe en wat.
Na het lezen van dit artikel zou je echter al een heel stuk wijzer moeten zijn.
Daarnaast staan ook op deze site nog meer artikelen over NFTs en zullen er wekelijks meer artikelen bijkomen om jou te ondersteunen bij het kopen van NFTs.
Waarom kopen mensen NFTs?
Mensen voelen zich aangetrokken tot NFTs omdat deze een unieke kwaliteit bieden. Mensen zijn bereid zijn hiervoor te betalen, omdat topschilders hun exclusieve schilderijen maar één keer als NFTs maken.
Er is er dus maar één beschikbaar en er zal nooit een andere zijn. Denk bijvoorbeeld aan de allereerste tweet van Jack Dorsey. Er is maar één allereerste tweet ooit. NFTs geven artiesten ook meer privacy en controle, evenals een verbeterde fanverbinding.
Hier zijn nog enkele redenen:
Collectie
Sommige mensen kopen NFTs om hun collectie uit te breiden. Voor deze mensen is de waarde van de NFT niet zo belangrijk als het hebben van het object zelf.
Investering
Sommige mensen kopen NFTs als een investering. Ze hopen dat de waarde van de NFT in de toekomst zal stijgen, zodat ze de NFT voor een hogere prijs kunnen verkopen.
Statussymbool
Voor sommige mensen zijn NFTs een statussymbool. Het bezitten van een NFT van een bekende kunstenaar of een populaire game kan worden gezien als een teken van status en rijkdom.
Ondersteuning van artiesten
Sommige mensen kopen NFTs om kunstenaars en makers te ondersteunen. Door een NFT te kopen, kunnen ze de artiest financieel steunen en helpen om hun werk te promoten.
Interesse in de technologie
Sommige mensen kopen NFTs vanwege hun interesse in de technologie achter de blockchain en de mogelijkheden die het biedt voor het creëren en verhandelen van unieke digitale objecten.
Wie koopt NFT?
In principe kan iedereen NFTs kopen. In het afgelopen jaar zie je ook veel bekende mensen NFTs kopen. Hieronder vind je een aantal beroemde mensen die het afgelopen jaar voor een aardig vermogen NFT hebben gekocht.
Snoop Dogg
Snoop Dogg is een grote naam in de NFT-scene. In september 2021 twitterde hij dat hij een NFT-verzameling heeft onder de naam Cozomo de’ Medici. De verzameling is, om moment van schrijven, meer dan $ 17 miljoen waard.
Eminem
Ook Rapartiest Eminem kocht een NFT. Hij kocht een Bored Ape Yacht Club (BAYC) voor 123,45 Ether. Dit had op moment van aankoop een waarde van $ 452.000
De NFT genaamd “EminApe”, toont een aap gekleed in een kaki legerpet met een gouden kettingketting, die lijkt op Eminem. Eminem gebruikt zijn BAYC als zijn profielfoto op Twitter en heeft momenteel ten minste 15 NFT’s verzameld op de populairste NFT-marktplaats OpenSea.
Gary Vee
Gary Vee, ofwel Gary Vaynerchuk is een Wit-Russisch-Amerikaanse ondernemer, auteur, spreker en internetpersoonlijkheid. Gary Vee heeft inmiddels ook zijn eigen NFT-collectie, de VeeFriends.
Gary Vaynerchuk is er 100% van overtuigd dat NFTs de volgens stap zijn op het internet en in de toekomst niet meer weg te denken zullen zijn.
Andere bekende mensen die NFTs hebben gekocht zijn onder andere:
- Steve Aoki
- Justin Bieber
- Paris Hilton
- Kate Moss
- Emily Ratajkowski
- Reese Witherspoon
- Gwyneth Palthrow
- Jimmy Fallon
- Jack Dorsey
Waarom zijn NFTs zo duur?

NFTs kunnen duur zijn vanwege verschillende factoren, waaronder schaarste, vraag en aanbod, en de waarde die mensen aan een bepaald kunstwerk of item hechten.
Omdat NFTs uniek zijn en er vaak maar een beperkt aantal van bestaan, kan er een grote vraag naar zijn van verzamelaars en kunstliefhebbers. Bovendien kunnen NFTs als investeringsinstrument worden gezien, wat de prijs kan opdrijven.
Daarnaast hebben sommige NFTs een bekende maker, zoals een beroemde kunstenaar of atleet, wat de waarde kan verhogen. De blockchain-technologie die ten grondslag ligt aan NFTs zorgen voor extra waarde doordat deze zorgt voor authenticiteit, transparantie en onveranderlijkheid van de digitale eigendom.
NFTs zijn bovendien niet-fungible, wat betekent dat het eigendom van het item uitsluitend bij de persoon ligt. Ze verifiëren de authenticiteit van een niet-fungible asset, wat deze assets uniek en uniek maakt.
Denk aan het investeren in een kunstwerk van Rembrandt bijvoorbeeld. Er kunnen meerdere exemplaren van zijn kunst zijn, maar slechts één origineel stuk. Dat maakt het originele schilderij waardevol en onvervangbaar.
NFTs verschillen van cryptocurrency in de manier waarop je cryptocurrency kunt uitwisselen om waardevolle producten te kopen. Cryptocurrency is daarom op die manier fungibel.
NFTs zijn dat niet, en daarom zijn ze zo’n enorm investeringsinstrument. Andere factoren die NFT’s tot zulke waardevolle investeringen maken, zijn nut, eigendomsgeschiedenis, onderliggende waarde, perceptie van de koper, liquiditeitspremie en toekomstige waarde.
Hoe kun je een NFT opslaan?

Een NFT kan worden opgeslagen in een digitale portemonnee die compatibel is met het blockchain-netwerk waarop de NFT is uitgegeven. De meeste NFT’s worden uitgegeven op Ethereum, dus als je een Ethereum-portemonnee hebt, kun je de NFT daar opslaan.
Er zijn verschillende soorten Ethereum-portefeuilles, waaronder desktop-apps zoals MetaMask, mobiele apps zoals Trust Wallet en hardware-portefeuilles zoals Ledger of Trezor. Om een NFT op te slaan, moet je de NFT naar je portemonnee sturen met behulp van het adres van je portemonnee.
Het is belangrijk om te onthouden dat NFT’s onvervangbaar zijn en dat het verliezen van de toegang tot je portemonnee betekent dat je ook de toegang tot je NFT verliest. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om je portemonnee en privésleutels te beschermen.
Er zijn twee soorten wallets, soft wallets en hard wallets.
Soft wallets
Soft wallet zijn software wallets. Deze installeer je op je computer of smartphone. Een soft wallet wordt ook wel een hot wallet genoemd. Dit komt omdat deze wallet, omdat deze altijd verbonden is met het internet.
Je hebt door gebruik te maken van een hot wallet dus ook kans om gehackt te worden. Dit is een groot nadeel, want je neemt hier dus een risico. Het voordeel van een soft wallet is dat deze gratis is en dat deze gemakkelijker is het gebruik ervan.
Hard wallets
Een hard wallet is een hardware wallet. Je maakt hier dus gebruik van hardware in plaats van software. Deze is dus niet constant verbonden met het internet. Een hard wallet wordt daarom ook wel een cold wallet genoemd. Hierdoor is je crypto veiliger, omdat je niet gehackt kunt worden.
Een hardware wallet kan wel gestolen worden, kwijtraken of beschadigen. Ook is een hardware wallet minder gebruiksvriendelijk dan een soft wallet. Daarnaast zijn hardware wallets niet gratis en dus zul je er een moeten kopen.
Wil je meer weten over wallets? Klik hier.
Wil je weten hoe je MetaMask installeert? Klik hier.
Hoe beveilig ik mijn NFT-wallet?

Het beveiligen van je NFT-wallet is van groot belang om ervoor te zorgen dat je NFT’s veilig zijn opgeslagen en niet worden gestolen.
Als je de private key of seed-phrase van je wallet verliest of wanneer deze gestolen is, verliest je permanent de toegang tot je crypto activa.
Hieronder vind je een aantal tips hoe je je wallet kunt beveiligen en hoe je oplichting kunt voorkomen.
Tips om wallet te beveiligen
- Kies een sterke wachtwoord – Kies een wachtwoord dat complex is en gebruik maakt van verschillende tekens zoals letters, cijfers en symbolen. Gebruik geen wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn.
- Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA) – 2FA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account door een extra authenticatiestap te vereisen om toegang te krijgen tot je wallet. Bijvoorbeeld een code die naar je telefoon wordt gestuurd of een app zoals Google Authenticator.
- Bewaar je privésleutels offline. Bewaar je privésleutels op een fysiek apparaat zoals een USB-stick die je offline opslaat en op een veilige plek bewaart, zoals een kluis. Je kunt je seedphrase ook opsplitsen en deze los van elkaar bewaren. Seed phrases bestaan meestal uit 12 tot 24 woorden.
- Wil je je private key of seed-phase toch online opslaan, maak dan gebruik van een wachtwoordbeheerder zoals Lastpass of 1Password.
- Deel je privésleutel of seed-phrase nooit met een ander.
- Verplaats lange termijn activa uit je hot wallet voor dagelijks gebruik. Gebruik hiervoor een hardware wallet. Een hardware wallet is een fysiek apparaat dat speciaal is ontworpen om crypto-activa veilig op te slaan. Dit biedt extra beveiliging tegen hacks en online bedreigingen. Als je veel activa in je wallet hebt en het adres daarvan openbaar deelt, vraag je er bijna om om opgelicht te worden.
- Controleer de website-URL, het e-mail of de sociale gegevens elke keer weer voordat je tot actie overgaat.
- Wees voorzichtig met phishingaanvallen. Wees voorzichtig met e-mails en berichten die van crypto-gerelateerde diensten lijken te komen en vragen om je inloggegevens of privésleutels. Deze kunnen phishingaanvallen zijn en het is belangrijk om deze te vermijden. Oplichters zijn tegenwoordig erg goed geworden in zich voordoen als een vertrouwd platform om te phishen naar je seed-phrase. Schakel daarom je Discord DM’s uit en negeer onbekende activa in je wallet.
Hoe kun je een NFT kopen?

NFT kopen is helemaal niet zo moeilijk als je eenmaal de weg weet. Ben je al bekend met crypto, dan is het helemaal een fluitje van een cent.
Weet je nog helemaal niks? Ook geen probleem. Hier volgt een korte handleiding hoe je NFT koopt.
Als eerste zul je Ethereum moeten kopen. Of beter gezegd Ether moeten kopen, aangezien Ether de coin is op het Ethereum netwerk.
Aangezien de meeste NFT’s op Ethereum gebaseerde tokens zijn, accepteren de meeste marktplaatsen voor deze verzamelobjecten alleen Ether als betaling. Als je al een account hebt bij een cryptocurrency-exchange, kun je daar Ether kopen en je crypto naar je MetaMask-portemonnee sturen.
Wil je meer informatie over Ethereum kopen, klik hier.
Wil je weten hoe je MetaMask installeert, klik hier.
Verbind MetaMask met OpenSea of een andere NFT Marketplace
Er zijn inmiddels meerdere marktplaatsen om NFT’s te kopen en verkopen. Afhankelijk van de marktplaats die je kiest, kun je verschillende soorten kunst of verzamelobjecten kopen. Veel van deze websites hebben secundaire marktplaatsen met een verscheidenheid aan NFT’s, maar elk platform werkt iets anders.
OpenSea is een marktplaats voor NFT’s die op Ethereum werkt en momenteel het grootste en populairste NFT handelsplatform. Gebruikers kunnen het platform gebruiken om NFTs te kopen met Ether.
Op OpenSea vind je een verscheidenheid aan digitale verzamelobjecten, van videogame-items tot digitale kunstwerken. Om het platform te gebruiken, heb je een web3-cryptocurrency-wallet nodig, zoals MetaMask.
Je Ethereum-wallet-adres fungeert als gebruikersnaam en wachtwoord en laat je gebruikmaken met het platforms OpenSea. Zodra je je wallet hebt gekoppeld, ben je klaar om door de markt te bladeren, biedingen te plaatsen en NFTs te kopen!
Hier vind je een overzicht van NFT-marktplaatsen.
Waarmee kun je een NFT kopen?

NFTs kopen kun je zoals hierboven geschreven dus niet doen met Euro’s. Zoals eerder gezegd staan veel NFTs op de blockchain van Ethereum. Om NFTs te kopen op de blockchain heb je dus Ether nodig. Je zult dus eerst Ethereum moeten kopen voordat je over kunt gaan tot de aanschaf van NFTs.
Wil je NFTs kopen op een andere blockchain, zoals Solana? Dan zul je dus eerst Solana moeten aanschaffen.
Meer informatie over het kopen van Ethereum vind je hier:
Je eerste NFT kopen
Het kopen van een NFT is een eenvoudig proces zodra je crypto in je wallet hebt staan.
De meeste marktplaatsen hebben een veilingformaat, dus je moet een bod uitbrengen voor de NFT die je wilt kopen.
Sommige marktplaatsen werken meer als een uitwisseling, waarbij ze het hoogste bod en de laagste vraag gebruiken voor NFT’s die meerdere afdrukken hebben.
Een voordeel van het kopen van een NFT op de primaire markt is de potentiële wederverkoopwaarde direct nadat het product in de uitverkoop is.
Sommige NFT’s waar veel vraag naar is, zullen direct na de release voor 5 tot 10 keer hun oorspronkelijke prijs worden verkocht.
Het nadeel van het kopen van NFT’s op de primaire markt is dat het moeilijk is om de vraag naar de kunst in te schatten.
Op de secundaire marktplaats kun je je aankoop vergelijken met eerdere verkopen.
Waar kan ik een NFT kopen?
Een NFT kopen doe je niet zomaar in de winkel. NFTs kopen kun je doen bij de developers door deze te minten, bij secundaire marktplaatsen of rechtstreeks bij een verkoper.
De grootste en bekendste NFT-marktplaats is op dit moment OpenSea. Hier vind je een overzicht van NFT-Marktplaatsen.
Minten van NFT’s
Welke NFTs zijn er?
Hoewel de NFT markt nog niet zo groot is zijn er inmiddels duizenden, zo niet tienduizenden NFT projecten actief.
De meeste bekende NFT’s moment zijn momenteel de Punk NFT’s en de Ape NFTs. Denk aan projecten zoals Cryptopunks en Board Ape Yacht Club (BAYC).
Daarnaast hebben we game NFTs zoals Axie Infinity en The Sandbox, virtuele werelden zoals Decentraland, NFT Worlds, sport NFTs zoals de NBA Top Shot en nog vele anderen.
Omdat er zoveel NFT’s zijn is nu natuurlijk de vraag: Welke NFT moet je kopen?
Welke NFT moet ik kopen?

NFT’s kun je kopen voor meer redenen. Als je een NFT koopt, omdat je deze mooi vind, dan kun je in principe elke NFT kopen.
Koop je de NFT als investering en wil je hier geld mee verdienen, dan zul je natuurlijk goed moeten kijken of de NFT die je aanschaft mogelijk/hoogstwaarschijnlijk in waarde gaat stijgen.
Heb je eenmaal een project gevonden waar je vertrouwen in hebt, dan zul je alsnog onderzoek moeten doen welke NFT van de collectie je gaat kopen.
Welke NFT’s hebben meer waarde?
Je kunt een NFT kopen van de floor, maar je kunt ook kijken naar de bijzondere eigenschappen van de NFT. Hoe zeldzamer de NFT (hoe hoger de rarity is), hoe meer de NFT waarschijnlijk zal opleveren bij verkoop.
Wat is NFT Rarity?

Je vraagt je misschien af wat de rarity (=zeldzaamheid) eigenlijk betekent in termen van NFT’s.
NFT-rarity is ontstaan uit de eigenschappen die worden gevonden in de Crypto-Punks-collectie. De rarity drijft een groot deel van de economie rond collectable NFT’s en zorgen voor waarde. Het is het resultaat van een berekening die zich richt op de verschillende kenmerken die in de NFT’s van een collectie worden aangetroffen.
Waarom is NFT Rarity belangrijk?
Oké, dus nu begrijp je rarity. Maar waarom is rarityzo belangrijk als het gaat om NFT-collecties?
De rarity is belangrijk omdat het direct gekoppeld is aan de hype en de prijs van een NFT. Rarity helpt ook de vraag in een NFT-project te stimuleren en diversifieert een project door verschillende niveaus van eigenschappen en bruikbaarheid aan te bieden.
Rarity is niet alleen belangrijk voor de consumenten die NFT’s verzamelen, maar het is nog belangrijker voor de makers achter de projecten. Zonder Rarity zouden NFT-projecten potentieel erg saai zijn.
Hoe kom ik achter de NFT Rarity?
De rarity van NFTs kun je zien op secundaire marktplaatsen zoals OpenSea. En hoewel de NFT-wereld nog maar net bestaat, zijn er inmiddels talloze tools waarmee je de rarity van NFTs kunt bepalen.
In dit artikel kun je lezen wat de beste rarity tools zijn.
Je kunt deze tools ook hier terugvinden.
Daarnaast vind je hier een handleiding hoe je Rarity.tools gebruikt om rarity te achterhalen.
Wanneer kan ik een NFT kopen?
Een NFT kun je kopen als voldaan is aan een aantal voorwaarden. Zo moet de NFT al beschikbaar gemaakt zijn door de developer. Is deze nog niet beschikbaar om te minten, dan kun je deze ook nog niet kopen.
Zijn de NFT’s beschikbaar gemaakt door de developer, dan moeten er wel NFTs van de collectie te koop staan. Bestaat een collectie uit 10.000 stuks en besluit elke eigenaar zijn NFT te houden, dan kun je er geen kopen. Het enige wat je dan kunt doen is een bod plaatsen op de NFT die je graag wilt hebben.
En als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg funds beschikbaar hebt om de NFT te kunnen kopen. De kosten van een NFT bestaan meestal uit de kosten van de NFT, gasfees, transactiekosten en royalty’s. Alleen genoeg funds voor enkel de NFT is dus helaas niet genoeg.
Hoe bied ik op een NFT?

Hoe worden NFTs gemaakt?
Het maken van een NFT is een verrassend eenvoudig proces. Het enige dat je hoeft te doen, is een account maken bij een marktplaats zoals OpenSea waarmee gebruikers NFT’s kunnen maken.
Je hoeft niet te weten hoe je een ERC-721 (NFT) token maakt of enige ervaring met blockchain te hebben.
Wie kunnen NFTs maken?
In principe kan iedereen met wat basiskennis NFTs maken. Hoewel iedereen een NFT kan maken, betekent dat niet dat je geld kunt verdienen door NFT’s te verkopen. Tal van NFT’s gemaakt door willekeurige mensen verkopen deze niet of enkel voor extreem lage prijzen.
Om een NFT waarde te laten hebben, moeten deze een soort van betekenis hebben. NFT’s halen vaak waarde uit de reputatie van de kunstenaar of de historische betekenis van de media.
Wat is NFT minting?
Minting is het proces van het tokeniseren van een digitaal bestand met cryptografie. Tokenization is het proces waarbij een asset wordt omgezet in een digitale token die kan worden verplaatst, opgeslagen en vastgelegd op de blockchain.
Hoe mint ik een NFT?
Wie kan NFTs minten?
In principe kan iedereen NFTs minten. Voor sommige NFTs moet je echter op de whitelist staan.
Waar kan ik een NFT minten?
Minten kun je doen op NFT-marktplaatsen en op de websites van NFT-projecten.
Welke NFT moet ik minten?
Hoe kom ik op de whitelist?
Hoe kom ik erachter welke projecten ik kan minten?
Hoe weet ik of ik een project kan vertrouwen?
Kan ik gescammed/opgelicht worden tijdens een mint?
Hoe verdien ik geld met NFTs?
Een van de redenen dat jij geïnteresseerd bent in NFT’s is mogelijk omdat er met NFT’s geld te verdienen valt.
Hoe handel ik in NFTs?
Welke NFT gaat stijgen?
Welke NFTs zijn populair?
Welke NFTs hebben potentie?
Hoe kan ik mijn NFT verkopen?
Je kunt NFTs verkopen op secundaire marktplaatsen zoals OpenSea, LooksRare en Rarible. Het voordeel van deze marktplaatsen is dat het erg gemakkelijk is om een NFT te verkopen op een van de platformen. Het nadeel is wel dat je transactiekosten moet betalen voor het platform. Bij OpenSea zijn de transactiekosten bijvoorbeeld 2.5%. Als je veel transacties doet, kan dit al snel oplopen tot duizenden euro’s.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om een NFT rechtstreeks te verkopen aan een koper. Dit heeft voordeel, namelijk dat je geen transactiekosten hoeft de betalen aan het platform waar je gebruik van maakt. Het nadeel hiervan is dat je meer kans hebt om gescammed te worden, als jij degene bent die als eerste een transactie doet.
Om te voorkomen dat je gescammed wordt tijdens een rechtstreekse transactie kun je ook gebruikmaken van bepaalde tools zoals NFTTrader. Gebruikmaken van NFTTrader kost 0.005 Eth + gasfee.
Waar kan ik een NFT verkopen?
NFTs kun je verkopen op NFT marktplaatsen. Hier vind je een overzicht.
Daarnaast kun je een NFT ook rechtstreeks verkopen aan een koper zoals hierboven beschreven.
Wanneer kan ik mijn NFT verkopen?
Wanneer wordt mijn NFT meer geld waard?
Waar vind ik meer informatie over NFTs?
Buiten deze website zijn er nog andere bronnen waar je belangrijke NFT-informatie en NFT-nieuws kunt vinden. De belangrijkste informatiebronnen zijn:
Developer website
Op de site van het desbetreffende NFT-project kun je veel belangrijke informatie vinden over het project.
Denk aan: Wie zijn de developers van het project? Zijn de developers anoniem of doxxed?
Twitter is hét platform voor NFT nieuws. Wil jij op de hoogte blijven van het laatste NFT nieuws, dan kom je er niet onderuit om Twitter te gebruiken.
Volg NFTverse.nl op Twitter voor het laatste NFT nieuws:
Discord
Discord het een chat applicatie dat voorheen voornamelijk werd gebruikt voor gamers. De NFT wereld maakt ook dankbaar gebruik van dit programma. Op de discord kanalen van diverse NFT projecten vind je de laatste informatie over het project, maar ook meer informatie.
Kan ik passief inkomen verdienen met NFTs?

Wat is NFT staking?
Is NFT de toekomst?
Op dit moment worden de meeste NFT’s gebruikt om digitale kunst en verzamelobjecten te verkopen. Dit kan een rage zijn of het kan de nieuwe vorm zijn van het uitwisselen van verzamelobjecten, variërend van ruilkaarten tot kunstwerken.
In de toekomst kunnen NFT’s worden gebruikt om alle activa in de echte wereld te symboliseren, waardoor eigendom van activa transparant en onomkoopbaar wordt.
Non Fungible Tokens kunnen zeer waardevol zijn voor onroerend goed akten, intellectuele eigendomsrechten en bedrijfseigendom. Hoewel de toekomst van NFT’s onzeker is, is het duidelijk dat deze technologie het potentieel heeft om het hele landschap van internet te veranderen.
Houdt vooral in je achterhoofd dat we momenteel nog ongelooflijk vroeg zijn als het gaat over NFTs.
Wat moet ik nog meer weten?
Wanneer je net de NFT-wereld betreedt en op Twitter en Discord gaat kijken, kan overweldigt worden met informatie. Ook zul ineens worden geconfronteerd met termen waar je nog nooit van gehoord hebt.
Hodlen, Minten, Listen, Floor price, Bull runs, Bear runs, Fud, FOMO, Shill, etc. Dit kan het allemaal erg verwarrend maken.
In deze begrippenlijst kun je vinden wat de termen betekenen.
Hoe vaak staat het woord NFT in dit artikel?
Vaak.
NFT Conclusie
NFTs hebben nog een lange weg te gaan en veel mensen zullen twijfelen of NFTs een toekomst zullen hebben. Of dit het geval is, is op dit moment natuurlijk nog lastig te bepalen.
Bitcoin bestaat al sinds 2009 en is inmiddels bijna niet meer weg te denken. Toch is ook de toekomst van Bitcoin nog steeds onzeker. De blockchain technologie zal echter nooit meer verdwijnen.
Wat er ook gaat gebeuren omtrent NFTs, als je ermee aan de slag wilt gaan dan wil je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent om te voorkomen dat je geld verliest. Of je nu opgelicht word of je activa verliest door je eigen fout, geld verliezen is erg vervelend.
Deze beginnershandleiding is geschreven om ervoor te zorgen dat je alle informatie tot je beschikking hebt om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk bent voorbereid en voorkomt dat je geld kwijtraakt in de NFT space.
Nawoord
Er zijn nog veel ontwikkelingen op het gebied van NFTs en hoewel dit een lang artikel is geworden over NFTs, is deze nog zeker niet compleet. Daarom zal ik deze regelmatig bij blijven werken om ervoor te zorgen dat je wordt voorzien van de meest recente ontwikkelingen.
Dit artikel is met uiterste zorg samengesteld, maar ik garandeer niet dat het vrij is van fouten. Heb je op of aanmerkingen dan kun je deze onder dit artikel achterlaten, zodat ik het artikel kan aanpassen waar nodig.
Ik hoop dat je wat heb gehad aan bovenstaande informatie en je weg kunt vinden in de NFT wereld. Heb je andere vragen over NFTs of iets anders te melden over dit artikel, dan kun je dit uiteraard ook in de reacties laten weten!
Ik wens je veel succes in je NFT avontuur!
Laatst bijgewerkt op 16 maart 2023
Attributie: Afbeeldingen in deze post zijn deels afkomstig van freepik – www.freepik.com