ERC-4337: Wat de laatste upgrade van Ethereum betekent voor NFT’s

Voor de meesten van ons zijn NFT’s onze entree in Web3 geweest. Maar het proces van het kopen, opslaan en beveiligen van die NFT’s is nog steeds relatief ingewikkeld voor de gemiddelde persoon. Bovendien is de ervaring van het maken van een portemonnee – de noodzakelijke voorloper van elke Web3-activiteit, NFT of anderszins – een belangrijke rem op massale adoptie.

Dat is waar ERC-4337 in beeld komt.

Deze nieuwe Ethereum-upgrade heeft het potentieel om blockchaintechnologie toegankelijker te maken voor niet-crypto-native gebruikers en voordelen te bieden zoals herstel van verloren sleutels, geen seed-phrases, gasloze transacties en meer.

Laten we verkennen wat ERC-4337 is, waarom het belangrijk is en wat het zou kunnen betekenen voor de toekomst van NFT’s.

Wat is ERC-4337?

ERC-4337, afgekort als “Ethereum Request for Comment 4337”, is een Ethereum-upgrade die account abstractie mogelijk maakt. In eenvoudige bewoordingen stelt account abstractie Ethereum wallets in staat om op te treden als slimme contracten.

Dat betekent dat elke crypto wallet aangepaste autorisatielogica kan hebben om te voldoen aan de behoeften van individuele gebruikers of toepassingen. Deze upgrade werd voorgesteld door Ethereum-medebestuurder Vitalik Buterin en anderen in september 2021 en aangekondigd tijdens ETHDenver op 1 maart 2023. Tot nu toe was de creatie en het gebruik van wallets omslachtig, verwarrend en intimiderend voor veel mensen die deelnemen aan Web3. Het proces van het beveiligen van seed phrases, het versturen van de eerste trillende transacties en het gebrek aan gebruiksvriendelijke beveiligingsfuncties zijn allemaal belangrijke toegangsbarrières voor nieuwe gebruikers. ERC-4337 maakt de creatie en het gebruik van wallets veel gemakkelijker en daardoor toegankelijker.

Voor NFT’s is dit bijzonder belangrijk. NFT’s hebben geholpen om gewone mensen, traditionele merken en oudere IP’s in de ruimte te krijgen. Als wallet-creatie echter gebruikersonvriendelijk blijft, zal het mensen blijven ontmoedigen om hun eerste NFT’s te kopen.

Wat doet ERC-4337?

ERC-4337 lost vier belangrijke problemen op in de huidige wallet structuren:

  1. Herstelt verloren privésleutels Het verliezen van de privésleutels van je wallet is een van de grootste risico’s en angsten in de crypto-ruimte.

Het enige dat erger is dan het kopen van een NFT die naar nul gaat, is het vasthouden van een waardevolle NFT die je verliest. Het is een enge realiteit in Web3. ERC-4337 maakt een “sociaal herstelsysteem” mogelijk waarbij aangewezen gebruikers toegang tot je wallet kunnen herstellen als je je privésleutels verliest.

  1. Veilige wallets zonder seed phrases ERC-4337 maakt ook veilige wallets zonder seed phrases mogelijk, die voor sommige gebruikers moeilijk te onthouden en veilig te bewaren zijn.

Met deze upgrade kunnen gebruikers 2FA (tweefactorauthenticatie) en biometrie gebruiken om hun wallets te beschermen, waardoor ze veel veiliger en gebruiksvriendelijker worden. Sommige mensen zijn echter specifiek in Web3 om zichzelf te beschermen tegen het soort institutionele inbraak dat beveiligingsmaatregelen zoals biometrie vertegenwoordigen. Seed phrases bieden bovendien een extra beveiligingslaag die deze gebruikers en anderen mogelijk niet willen opgeven.

Niettemin kan deze functie het nog steeds gemakkelijker en toegankelijker maken voor de vele NFT-geïnteresseerde gebruikers die graag 2FA of biometrische toegang tot hun account willen instellen.

  1. Geautomatiseerde handel Een van de meest uitdagende aspecten van het verzamelen en verhandelen van NFTs is hoe hands-on je moet zijn. Het bijhouden van metrieken, timing van mints, het analyseren van vloerprijzen – het vereist allemaal een bijna constante inspanning.

ERC-4337 maakt echter geautomatiseerde handel mogelijk, inclusief een maandelijks bestedingslimiet, AI-handel en het aanpassen van yield farming-posities. Deze functies kunnen het verhandelen van NFTs veel gemakkelijker en toegankelijker maken voor gebruikers van alle niveaus.

  1. Gasloze transacties Tot slot maakt ERC-4337 gasloze transacties mogelijk. Met deze functie kunnen NFT-collecties en hun DAO’s gasvergoedingen voor gebruikers sponsoren om hun transacties goedkoper te maken. Op dezelfde manier maakt deze functie het bundelen van transacties mogelijk, waardoor ze sneller en efficiënter worden.

Deze functie maakt ook het betalen van transactiekosten met tokens van een applicatie mogelijk, wat ook de transactiekosten aanzienlijk kan verlagen. Hele blockchains, zoals Avalanche en zijn subnets, zijn opgezet om dit als primaire functie mogelijk te maken.

Wat kan er in de toekomst veranderen door deze ontwikkeling?

Over het algemeen biedt ERC-4337 veel functies die traditionele banken doorgaans aan hun klanten bieden, allemaal zonder de noodzaak om een financiële instelling te vertrouwen.

Als gevolg hiervan kan ERC-4337 leiden tot een aanzienlijke toename van de adoptie van NFT’s. Door het gemakkelijker te maken om NFT’s te kopen, op te slaan, te beveiligen en te herstellen, kan deze upgrade een gamechanger zijn voor de markt.

Maar de functies zijn op zichzelf niet genoeg om massale adoptie te bewerkstelligen.

De sleutel tot het realiseren van het potentieel van ERC-4337 ligt in hoe we erover communiceren. Zelfs de term “account abstraction” en andere technische jargon zullen niet nuttig zijn voor degenen die niet bekend zijn met de ruimte. Sterker nog, we moeten misschien zelfs afstand doen van het woord “wallet” en in plaats daarvan kiezen voor taal die meer lijkt op web2: accountcreatie, inloggen, wachtwoordherstel en dergelijke.

Niemand buiten onze Web3-wereld weet wat die zeven alfanumerieke tekens in ERC-4337 betekenen. En dat hoeft ook niet, zolang alles voor hen maar gemakkelijk is.