Bitcoin NFT ordinals uitgelegd


Bitcoin Ordinals hebben Web3 overgenomen. Tenminste, zo lijkt het. Sinds software-ingenieur Casey Rodarmor het protocol op 21 januari lanceerde, is de ruimte volop in beweging, waarbij sommigen enthousiast zijn over de nieuwe upgrade en anderen de Ordinals volledig afzweren. Ondanks alle bekendheid bestaan er op het moment van schrijven minder dan 130.000 Ordinals.

Maar waarom zijn Ordinals zo zeldzaam? De overgrote meerderheid van de mensen weet simpelweg niet hoe ze ze moeten kopen, laat staan creëren. Met hogere toetredingsdrempels betekent dit dat er potentiële kansen zijn, maar ook hogere risico’s. Als je bereid bent die kans te nemen en het potentieel van Ordinals te omarmen, zijn we hier om je te begeleiden bij het vinden, kopen en veilig opslaan ervan. Het is echter essentieel om enkele cruciale punten over Ordinals te begrijpen die de gemiddelde NFT-liefhebber misschien niet kent.

Wat zijn Ordinals?

Elke Bitcoin is onderverdeeld in 100.000.000 eenheden die satoshis (of sats) worden genoemd. Het nieuwe Ordinals protocol stelt mensen die Bitcoin nodes beheren in staat om elk sat met data te voorzien, waardoor iets ontstaat dat een Ordinal wordt genoemd. Die data die op Bitcoin is ingeschreven, kan slimme contracten bevatten, waardoor op hun beurt NFT’s mogelijk worden. In feite zijn Ordinals NFT’s die rechtstreeks op de Bitcoin blockchain kunnen worden aangemaakt.

Maar dat klopt niet helemaal. Dat is een kort-door-de-bocht-begrip, maar er zijn een paar belangrijke verschillen tussen NFT’s en Ordinals.

Hoe verschillen Ordinals van NFT’s?

NFT’s op Ethereum (of een Ethereum Virtual Machine blockchain) verwijzen vaak naar off-chain data op het Interplanetary File System (IPFS) – een gedecentraliseerd bestandopslagsysteem, dat een soort harde schijf van de Blockchain is – die met dynamische metadata kan worden gewijzigd. Om dit te illustreren, bij sommige NFT-projecten wordt de metadata van individuele NFT’s bijgewerkt om de beeldkwaliteit te verbeteren. Ze kunnen zelfs aan hun houders vragen om op de knop “metadata vernieuwen” op OpenSea te klikken om het nieuwe, betere beeld te krijgen.

Deze mogelijkheid om de metadata van een NFT te wijzigen, duidt op een tekortkoming die Rodarmor probeerde te verbeteren toen hij het nieuwe protocol creëerde. Naar zijn inschatting zijn NFT’s “onvolledig”, omdat velen off-chain data vereisen. Aan de andere kant zijn Ordinals “compleet” omdat alle data rechtstreeks op-chain is ingeschreven. Dat is de reden waarom Rodarmor ze digitale artefacten noemt, geen Bitcoin NFT’s. Bovendien hebben NFT’s vaak auteursrechten voor de maker, terwijl digitale artefacten dat niet hebben. Volgens Rodarmor is een Ordinal “bedoeld om te laten zien wat NFT’s zouden moeten zijn, soms zijn en wat inscripties altijd zijn, van nature”.

Dit alles om te zeggen dat Ordinals op Bitcoin niet alleen een culturele verandering voor Bitcoin kunnen signaleren – ze kunnen eigenlijk een technische verbetering zijn op NFT’s. Met dat als achtergrond, hier is hoe je je eerste ordinals kunt kopen, ontvangen en veilig kunt opslaan.

De milieu-impact van Bitcoin Ordinals

Het energieverbruik van grote blockchains is enorm en Bitcoin is de grootste blockchain ter wereld qua marktkapitalisatie. Bovendien gebruikt Bitcoin een proof-of-work (PoW) consensus mechanisme om transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain, wat een extreem energie-intensief proces is. Vanwege zijn omvang en PoW-consensus mechanisme ligt Bitcoin mijlenver voor op andere blockchains als het gaat om energiebehoeften.

In augustus 2022 schatte een rapport van de Amerikaanse overheid dat Bitcoin verantwoordelijk was voor 60-77 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik van crypto-activa. Hoeveel energie betekent dit? Het is moeilijk exact vast te stellen, maar rapporten van Digiconomist geven aan dat het gecombineerde energieverbruik van Bitcoin en Ethereum (vóór de historische Ethereum-merge van september 2022) meer dan 317 TWh energie per jaar bedroeg, waarmee de blockchains zich ergens tussen Italië en het Verenigd Koninkrijk bevinden wat betreft het elektriciteitsverbruik.

Ja, dat is veel energie. Maar de context is belangrijk.

Veel bedrijven en industrieën verbruiken meer energie dan hele landen. Blockchain is verre van uniek in dit opzicht. Uiteindelijk staan de energiebehoeften van Bitcoin relatief laag op de ranglijst van vrij kleine mijnbouwindustrieën zoals koper en zink. Het totale jaarlijkse energieverbruik van Bitcoin is ook minder dan wat de residentiële airconditioning-units van de wereld nodig hebben en lager dan de energiebehoefte van de datacenters van de wereld (jullie zijn de klos, Apple, Google en Amazon).

En voordat je zegt dat kunstenaars terug moeten gaan naar het verkopen van hun kunst op T-shirts om in hun levensonderhoud te voorzien, merk op dat volgens Ngan Le van Princeton “de mode-industrie momenteel verantwoordelijk is voor meer jaarlijkse koolstofemissies dan alle internationale vluchten en scheepvaart samen”.

Natuurlijk betekent dit niet dat blockchain en NFT’s geen impact hebben op het milieu. Maar de felle kritiek is vaak overdreven en mist noodzakelijke context.

De meest opvallende Ordinals inscriptions

De opkomst van Ordinals duurde niet lang. Slechts enkele weken na de lancering ontstonden fascinerende collecties en opvallende verkopen, waarbij sommige individuele stukken voor honderdduizenden dollars verkochten. Ordinal Punks is een van de meest opvallende projecten die in deze vroege dagen zijn ontstaan. Als eerbetoon aan CryptoPunks is Ordinal Punks een set van 100 Bitcoin NFT’s die zijn gemaakt binnen de eerste 650 Inscriptions op de Bitcoin-keten – de hoogst genummerde Inscription in de collectie neemt de plek in van #642. Dan is er nog Taproot Wizards. Beginnend met Inscription #652 is dit project een Ordinal-collectie van met de hand getekende NFT-tovenaars gemaakt door Web3-ontwikkelaar Udi Wertheimer. Waarom is dit project zo opmerkelijk? Het wordt gezegd dat het de grootste blok en transactie in de geschiedenis van Bitcoin is, met een verbazingwekkende 4MB.

Aan de andere kant van de medaille staat de op Ethereum gebaseerde collectie OnChainMonkey (OCM). Met Inscription 20.219 minte het team 10.000 Ordinals in één Inscription, waardoor het een van de eerste 10k-collecties op Bitcoin werd. Het OCM-team merkt op dat de grootte van de Inscription minder is dan 20.000 bytes, waardoor hun methode een schaalbaar model is dat andere collecties kunnen gebruiken om NFT’s op Bitcoin te maken zonder het netwerk te overbelasten.

Toch zijn Ordinals-inscripties nog in hun kinderschoenen. Naarmate de Ordinals-markt volwassen wordt, zullen we waarschijnlijk een heleboel andere innovatieve collecties zien ontstaan. Wilt u op de hoogte blijven? Ga dan hierheen voor een lopende lijst van de meest innovatieve Bitcoin NFT-kunstenaars en projecten om in de gaten te houden.

Hoe je Ordinals koopt en verhandelt

Stap 1: Zorg voor de juiste wallet

Tot voor kort was er geen aangewezen portemonnee-interface (zoals MetaMask) voor degenen die een plek wilden om hun Bitcoin Ordinals-inscripties op te slaan en over te dragen. Die gebrek aan Web3-infrastructuur is echter snel begonnen te veranderen, met drie portemonnees die onlangs aankondigden functionaliteit te ondersteunen voor Bitcoin Ordinals: Ordinals Wallet, Xverse en Hiro Wallet. Hoewel de reeks functionaliteit van deze portemonnees beperkt is (met meer functies onderweg, volgens hun ontwikkelaars), zijn ze een goede plek om te beginnen als je niet wilt omgaan met de logistiek van het instellen van een aparte Bitcoin-portemonnee.

Als je geen fan bent van de bovenstaande opties, kun je ook een Bitcoin-portemonnee instellen die voldoende aanpasbaarheid biedt om Ordinal-inscripties te ontvangen. Sparrow voldoet aan die eis, dus zo maak je dat mogelijk.

Ga om te beginnen naar Sparrow Wallet. Klik op de downloadlink die bij het besturingssysteem van je computer hoort.

Stap 2: Stel je portemonnee(s) in

Sparrow Wallet is een desktop-applicatie die een handvol stappen vereist om deze compatibel te maken met Ordinals. Als je Sparrow hebt gedownload, volg dan deze gedetailleerde tutorial op Github om een Ordinal-compatibele portemonnee te maken. Als je deze handleiding volgt, moet je geen BTC naar of vanuit deze Ordinals-portemonnee sturen. Deze portemonnee is alleen bedoeld om Ordinals te ontvangen. Als je BTC vanuit deze nieuwe Ordinals-portemonnee verzendt, kun je per ongeluk zowel je BTC als je Ordinal(s) verzenden.

Nu je je portemonnee hebt ingesteld, heb je drie opties om een Ordinal te krijgen:

  • Draai een node en schrijf zelf een Ordinal in.
  • Vind een eigenaar van een Ordinal en koop direct van hen.
  • Gebruik een service om een Ordinal in te schrijven zonder je eigen node te draaien.

We zullen niet ingaan op de technische details van het draaien van een Bitcoin-node. Als je al je eigen node draait, kunnen we redelijkerwijs aannemen dat je deze dingen zelf kunt uitzoeken. Laten we ons richten op de andere twee opties, met in gedachten dat dit allemaal erg nieuw en riskant is. Er zijn nog geen grote Ordinals-marktplaatsen, dus er is veel vertrouwen en voorzichtigheid nodig om door te gaan.

Stap 3a: Vind Ordinals om te kopen

De Ordinals markt is op dit moment volledig peer-to-peer (OTC), wat betekent dat er geen officiële marktplaatsen zijn.

Om Ordinal-projecten te vinden, kun je lid worden van de Ordinals Discord-channel. Ga naar het kanaal Discord kanaal en bekijk welke projecten er zijn. In dat kanaal linken collectie-makers naar hun eigen Discord waar je hun Ordinals kunt kopen. Belangrijk om op te merken: het kopen van Ordinals via peer-to-peer handel vereist dat je bijna elke regel over het vermijden van oplichting in Web3 moet overtreden. Je moet bijvoorbeeld contact opnemen met mensen op Discord, geld verzenden voordat je een Ordinal ontvangt en rechtstreeks transacties met andere mensen uitvoeren, etc. We kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel voorzichtigheid hierbij vereist is. Onthoud dat je alleen moet riskeren wat je kunt missen.

Stap 3b: Gebruik een service om een Ordinal voor je in te schrijven

Als je je eigen Ordinal wilt maken maar geen Bitcoin node wilt draaien, zijn er verschillende services beschikbaar die al zijn opgedoken om Ordinals voor jou in te schrijven.

Het Satoshibles NFT-collectieteam heeft Ordinals Bot gemaakt, die een Ordinal namens jou zal inschrijven. Gamma heeft ook een Ordinal inscriptie service. Deze services vragen je om het BTC-adres op te geven waar je je Ordinal wilt ontvangen. Je gebruikt het adres van de nieuwe Ordinal wallet die je hebt aangemaakt in Sparrow. Ze geven je ook het aantal sats dat je verschuldigd bent voor de transactie, plus een servicekosten, evenals een adres waar je de BTC naar toe kunt sturen. De transacties kunnen variëren van minder dan $ 50 in BTC tot enkele honderden dollars, afhankelijk van de grootte van je bestand.

Als je de BTC verstuurt en deze vertrouwensintensieve transactie verloopt volgens plan, ontvang je je Ordinal niet binnen enkele seconden of minuten in je wallet. Het kan uren of dagen duren.

Lastig, riskant en vol potentieel.

Zoals je kunt zien, als je vroeg wilt zijn in de Ordinals-markt – zoals “uit bed voor de haan kraait” vroeg – zul je een web van vervelende taken aan elkaar moeten rijgen om het te laten gebeuren. Maar die kans kan de moeite waard zijn. Wees gewoon voorzichtig en leer wat je kunt voordat je verder gaat. Ben je klaar om dieper te duiken? We raden je aan rechtstreeks naar de bron te gaan: Rodarmor’s Ordinal Theory Handbook.

,